Utorak , 14 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Ubrana džinovska gljiva puhara od tri kilograma

Ubrana džinovska gljiva puhara od tri kilogramaVeliki broj kišnih dana sa puno vlage u zemljištu pogodovao je rastu gljiva, što je posebno obradovalo rogatičke gljivare, koji slobodno vrijeme provode u sakupljanju vrganja, sunčanica, rujnica, mrke trubice i drugih gljiva, piše glassrpske.

Neki od njih su na tome i profitirali, pa su ove šumske plodove prodavali otkupljivačima, a ima i onih koji su na ovaj način zaradili i više stotina, ali i hiljada maraka.

Ipak, mnogo je više onih koji su gljive brali za svoju dušu i od njih spremali ukusne specijalitete. Među njima je i Dražen Limić iz Rogatice, koji je nadomak sela Pešurići na padinama Sjemeća ubrao nekoliko velikih puhara, u narodu poznatih kao babin sir, a jedna njih je bila teška više od tri kilograma.

Božidar Stanar iz Rogatice, veliki zaljubljenik u gljive, do koga je došao i par onih koje je ubrao Limić, kazao je da je riječ o “džinovskim gljivama”, po veličini i po kvalitetu.

Jedrog su i bijelog mesa, a to znači da su jestive. Čim počnu žutjeti, nisu više za jelo i treba ih bacati, kazao je ovaj osamdesettrogodišnji mještanin.

Stanar, kao strastveni gljivar, ispričao je da je prije tri godine na obroncima Vitnja ubrao puharu koja nije mogla da stane u kantu vodenjaču, a bilo je primjeraka veličine fudbalske i rukometne lopte.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Proizvođačima malina malo 2,5 KM po kilogramu

Nakon završene berbe malina u Republici Srpskoj, proizvođači i otkupljivači još pregovaraju o cijeni. Zbog …