Ubrana džinovska gljiva puhara od tri kilograma | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ubrana džinovska gljiva puhara od tri kilograma
Veliki broj kišnih dana sa puno vlage u zemljištu pogodovao je rastu gljiva, što je posebno obradovalo rogatičke gljivare, koji slobodno vrijeme provode u sakupljanju vrganja, sunčanica, rujnica, mrke trubice i drugih gljiva, piše glassrpske.

Neki od njih su na tome i profitirali, pa su ove šumske plodove prodavali otkupljivačima, a ima i onih koji su na ovaj način zaradili i više stotina, ali i hiljada maraka.

Ipak, mnogo je više onih koji su gljive brali za svoju dušu i od njih spremali ukusne specijalitete. Među njima je i Dražen Limić iz Rogatice, koji je nadomak sela Pešurići na padinama Sjemeća ubrao nekoliko velikih puhara, u narodu poznatih kao babin sir, a jedna njih je bila teška više od tri kilograma.

Pročitajte još...   Nova vina “Vinarije Pajić” Brčko, "san koji živi i koji će trajati"

Božidar Stanar iz Rogatice, veliki zaljubljenik u gljive, do koga je došao i par onih koje je ubrao Limić, kazao je da je riječ o “džinovskim gljivama”, po veličini i po kvalitetu.

Jedrog su i bijelog mesa, a to znači da su jestive. Čim počnu žutjeti, nisu više za jelo i treba ih bacati, kazao je ovaj osamdesettrogodišnji mještanin.

Stanar, kao strastveni gljivar, ispričao je da je prije tri godine na obroncima Vitnja ubrao puharu koja nije mogla da stane u kantu vodenjaču, a bilo je primjeraka veličine fudbalske i rukometne lopte.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje