Radnici iz Srbije beru voće u Lijevče polju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Radnici iz Srbije beru voće u Lijevče polju

U voćnjacima i rasadnicima u Novoj Topoli i okolini angažovano je nekoliko stotina radnika iz Srbije. Oni su za razliku od domaćeg stanovništva, prepoznali dobru priliku za zaradu, srpskainfo.

Radnici iz Srbije

U rasadniku Jove Dragojevića u Bereku radi desetak osoba iz Loznice i okoline. U voćnjacima, gdje je u toku berba jabuke, rade sezonci iz Kruševca, Niša, Vranja, Kraljeva, Župskog Aleksandrovca i mnogih drugih mjesta u Srbiji. Ovi važni poslovi, tvrde voćari, ne bi se mogli završiti bez radnika iz Srbije.

Jovo Dragojević, najveći proizvođač sadnica voća i ukrasnog bilja kaže da većim dijelom godine, naročito u proljeće i jesen angažuje radnike iz Srbije. Oni sada pripremaju hiljade sadnica jabuke, kruške, oraha, šljive,  lješnika i drugog voća te ukrasnog bilja za isporuku na tržište u cijeloj BiH.

Godinama angažujem kalemare iz Srbije koji su veoma odgovorni i vrijedni. Ne mogu bez radnika iz Srbije ni tokom preostalog dijela godine, posebno prilikom sadnje ili jesenjeg izoravanja mladih voćki.

On naglašava da angažuje radnike iz Srbije zato što se na pozive domaćem stanovništvu niko ne odaziva ili se javlja sasvim mali broj zainteresovanih za rad u rasadniku.

Mladih skoro da i nema

Isto tvrdi i Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS koji je, ljetos apelovao na nezaposlene da se jave za berbu voća. Kaže da oni koji dođu da beru voće, većinom su stariji, a mladih skoro da i nema.

Mnogi su zvali, došli da rade na početku sezone ali poslije nekoliko dana počeli su odlaziti. Zato su mnogi voćari ponovo dospjeli u velike probleme jer rodne voćke nema ko da bere, osim radnika iz Srbije. Zbog ovih problema, berba jabuke će potrajati petnaestak dana duže od planiranog roka.

U rasadniku Jove Dragojevića već nekoliko dana rade Snježana Todorović iz Nedeljica, Dragica Antonić iz Krupnja, Slavica Pantelić iz Brezjaka, Seka Nikolić iz Krupnja, Ljiljana i Slobodan Krstić iz Bele Crkve, Stevo Ležaja iz Brezjaka, Miroljub Isaković iz Loznice.

Svi smo iz Loznice i okoline. Za mogućnost sezonskih poslova saznali smo u oglasima, informisali se o uslovima rada i odlučili da dođemo. Nismo se pokajali, dnevnica je 50 KM uz obezbjeđenu hranu i smještaj. Ističu Miroljub Isaković, Seka Nikolić, Snježana Todorović i Dragica Antonić.

Ostajemo dok ima posla

Slobodan Krstić je u Berek došao da radi zajedno sa suprugom Ljiljanom. On kaže da su zadovoljni, da nije teško raditi i da će ostati ovdje sve dok bude bilo posla.

U voćnjacima je konstantan problem zbog manjka berača. Vlasnici najvećih voćnjaka u podgradačkom kraju su tokom ljeta u Srbiji ugovorili dolazak većih berača. U mome voćnjaku najviše jabuke obrali su radnici iz Srbije. Dnevna zarada uz obezbijeđen smještaj i hranu je od 35 do 40 KM, kaže Marinko Šljivar, vlasnik voćnjaka u Jablanici.

Ustupanje berača

U Udruženju voćara RS naglašavaju da su prinuđeni na solidarnost ustupanjem berača.

Nama je ovdje dobro i zarada je veća nego u okolini Kruševca i Župskog Aleksandrovca. Nemamo stalni posao, radimo sezonski većim dijelom godine i idemo tamo gdje ima posla i gdje se više isplati. Poručilo nam je nekoliko berača iz kruševačkog kraja te Župskog Aleksandrovca.

Berba jabuka traje od prvog septembra do prvog novembra, a krušaka i ranije. Radni dan traje najviše deset sati sa polusatnim pauzama, tvrde voćari. Kažu da ni jedan posao nije lak, ali da ovaj nije toliko težak, kako to pojedinci smatraju.

Pročitajte još...   Devet miliona KM za mašine i sisteme za navodnjavanje

Radnici iz Srbije, a kupci iz FBiH

Jovo Dragojević kaže da njegov rasadnik zavisi od radnika iz Srbije i kupaca sadnica iz Federacije BiH. Kod nas u RS situacija je loša, smatra Dragojević, nema interesa za ove poslove, a smanjena je potražnja za sadnicama. U njegovom rasadniku ove godine spaljeno je 30.000 sadnica kruške, jabuke, višnje, oraha, trešnje, šljive i drugog voća koje nisu uspijeli prodati.

Pročitajte još...   Boris Pašalić: Sam zakon ne može osigurati bolji plasman proizvoda

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)