“Karta pčelarskih puteva”, novi projekat pčelara | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

“Karta pčelarskih puteva”, novi projekat pčelara

Dobri uslovi za proizvodnju i brojne koristi od meda doprinijele su da Potkozarski kraj postane prepoznatljiv po bavljenju pčelarstvom, glassrpske.

Pčelarski putevi

U cilju privlačenja što većeg broja turista koji će biti i potencijalni kupci pčelinjih proizvoda, lokalna uprava planira da napravi kartu pčelarskih puteva u Gradišci.

Tu ideju otkrio je juče direktor turističke organizacije Gradiška Veljko Jovanović prilikom otvaranja privredno-turističke manifestacije “Zdravomed 2018”. Manifestacija je osim proizvođača iz potkozarskog kraja, okupila i izlagače iz Krajine, Posavine, sa Ozrena i drugih krajeva RS i FBiH.

50 tona meda godišnje

U gradiškom kraju ima dvjestotinjak pčelara koji godišnje proizvodu 50 tona meda.

To je od tri do šest odsto proizvodnje meda u Republici Srpskoj, što je značajan udio i potencijal. Ovakvim manifestacijama nastojimo da ukažemo na važnost meda u ishrani i da podstaknemo stanovništvo da se bavi pčelarstvom. Tako će spojiti ugodno, korisno i zdravo i još će ostaviti i profit. 

Jovanović je dodao da u gradiškom kraju ima dvjestotinjak pčelara koji godišnje proizvodu 50 tona meda.

Mnoštvo proizvoda interesantno je turistima zbog čega je u planu izrada karte pčelarskih puteva u Gradišci, rekao je Jovanović.

Zdravomed 2018. 

Vrijedni pčelari potrudili su se i ovaj put da izlože brojne razne vrste meda, propolisa, matične mliječi, polena, brojnih pića na bazi meda, sušenog voća u kombinaciji s medom, kozmetičkih proizvoda i ukrasnih svijeća.

Pročitajte još...   Djevojka s unikatnim traktorom

Porodica Tomić iz Gradiške pčelarstvom se bavi dugo godina. Razvili su proizvodnju, stvorili bogatu lepezu proizvoda i postali poznati pčelari u regionu.

Proizvodimo više vrsta meda – bagremov, kestenov, livadski, šumski… Osim meda tu je i vosak, polen, propolis, a posebno mjesto zauzima matična mliječ, priča Saša Tomić čiji se broj društava kreće do 150. Najveći prinos je do 30 kilograma po društvu.

Predrag Trninić iz Nove Topole, koji ima 150 košnica, takođe je izložio med, matičnu mliječ, propolis i polenov prah.

Kad se spoji ugodno i korisno uspjeh je zagarantovan. Svi ovi proizvodi djeluju blagotvorno na ljudski organizam zbog čega su veoma traženi. Pčelarstvo odmara, a med i ostali proizvodi čine čovjeka zdravim.

Sajam predstavlja izvrsnu priliku za sagledavanje ukupnih godišnjih rezultata te razmatranje mogućnosti poboljšanja, ali i mogućnosti razvoja djelatnosti koja ima pozitivne učinke na voćarsku proizvodnju.

Pročitajte još...   Zelena prognoza za narednih sedam dana

Podrška opštine

S obzirom na to da je voćarstvo izuzetno važna grana poljoprivrede u Gradišci, opština podržava sve projekte tradicionalnih djelatnosti koji su vezani za voćarstvo pa tako i sajam meda i pčelinjih proizvoda.

Opština je donijela odluku da podrži proizvođače koji imaju manje od 50 društava, a koji ne ostvaruju podsticaj od Ministarstva poljoprivrede, kako bi proširili proizvodnju i doprinijeli značaju pčelarske proizvodnje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje