Projekat “Fabrike sira” na prostoru drvne industrije iz Zvornika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Projekat “Fabrike sira” na prostoru drvne industrije iz Zvornika

Na prostoru nekadašnje Drvne industrije “Jadar” Zvornik uskoro bi trebalo da bude otvoren pogon za proizvodnju sireva. Plan je zaposliti dvadesetak radnika, glassrpske.

Nova proizvodnja

Zvorničko preduzeće “Gud Fud”, je prije pet godina zakupilo objekat i dio zemljišta “Jadra”. Tu proizvodi ambalažu od papira i kartona, a namjerava da kupi taj prostor, rekonstruiše ga i pokrene novu proizvodnju.

Već duže vrijeme planiram da kupim taj prostor koji je, kada sam ga zakupio, bio u prilično lošem stanju. Namjeravam da organizujem veću proizvodnju bijelih tvrdih i polutvrdih sireva. U početku bi zaposlio najmanje 20 radnika, a kasnije, širenjem proizvodnje, i broj zaposlenih bi se povećao, rekao je direktor preduzeća “Gud Fud” Slaviša Petrović.

Mlijeko od domaćih proizvođača

Dodao je da namjerava otkupljivati mlijeko od domaćih proizvođača i da će u skladu sa uvođenjem novih proizvoda širiti i otkupnu mrežu.

Donekle smo doveli u red objekat koji je bio devastiran, ali je potrebno još dosta posla. Nabavio sam i svu opremu za proizvodnju sira. Istakao je Petrović i dodao da firma “Gud Fud” trenutno zapošljava šest radnika, a bavi se uvozom i rezanjem papira.

Vlada dala saglasnosti

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost za prodaju dijela nepokretnosti na prostoru nekadašnjeg akcionarskog društva Drvna industrija “Jadar” Zvornik. Zadužila je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da angažuje stalnog sudskog vještaka građevinske struke radi utvrđivanja tržišne vrijednosti nepokretnosti. Ujedno da pripremi potrebnu dokumentaciju i dostavi Vladi na razmatranje.

Potencijalni investitor pokazao je interes za kupovinu objekta sa pripadajućim zemljištem. Zemljište je koristio na osnovu ugovora o zakupu, koji je istekao. Namjera investitora je da objekat koji je devastiran kupi, rekonstruiše i organizuje proizvodnju sireva. Za to već posjeduje kompletnu mljekarsku opremu, uz zapošljavanje određenog broja radnika, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Preduzeća

Vlada RS juče je prihvatila izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća u Srpskoj za prošlu godinu. U njemu je navedeno da su lani u RS poslovala 40.322 privredna subjekta, koji su zapošljavali 198.719 lica.

Od tog broja, poslovalo je 17.559 malih i srednjih preduzeća, pravnih lica, 84 velika preduzeća i 22.679 preduzetnika, među kojima su bila tri velika. Većina malih i srednjih preduzeća ili 69 odsto je u sektoru trgovine, naveli su iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske