Raj za oči i dušu, etno selo “Pantići” | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Raj za oči i dušu, etno selo “Pantići”

U selu Piperi kod Lopara na proplanku Majevice razvija se seoski turizam, koji postaje jedan od strateških pravaca razvoja ovog područja, semberskenovine.

Raj za oči

Ideju da razvije ovu vrstu turizma na Majevici dobio je Zoran Pantić, koji uređuje etno selo. Selo će biti otvoreno za mještane ovog kraja ali i turiste koji budu posjećivali prirodne ljepote ove planine. Kaže da se na to odlučio jer smatra da priroda nije dovoljno iskorištena i da se baš tu može stvoriti „raj za oči“.

Naime, selo Piperi na Majevici pusto je 11 mjeseci u godini jer 98 odsto stanovnika radi u Švajcarskoj ili Njemačkoj. Ovi vrijedni ljudi u rodni kraj dolaze ljeti, a u selu su ostali starci koji čekaju dolazak svojih najmilijih.

Inspirisan time, Pantić je napravio skulpturu u drvetu starca sa pogledom u daljinu, koji čeka i nada se.

To je moj djeda. Na njemu je stara majevička nošnja, gaće od breza i šubara na glavi. Takvog ga se sjećam, kao i njegovog sjetnog pogleda. Pogled starca koji očekuje povratak sinova i kćeri, kaže Pantić.

Počelo je prije par godina

Priča da je tako i krenula izgradnja prvog etna sela i da ga već tri godine gradi. Ističe da je u susjednom selu kupio drvenu udžeru, kako ovaj objekat u ovom kraju nazivaju, koju je podigao na drvene grede.

Napravio sam most i mjesto za sjedenje sa pogledom na šume i proplanke. Ima dosta ovakvih autentičnih kućica na Majevici. Male, ali pune čeljadi. Spavalo se na strošcima punjenim slamom, ali nije bilo tijesno. Sve obiluje detaljima koji nam ukazuju na prošlost neki su posebno emotivni za mene, kao na primjer torba u kojoj je moja majka nosila sir i kajmak u Tuzlu da proda i zaradi koji dinar. Namjeravam da kupim i postavim još koju takvu udžeru. Neće to biti autentično etno selo ali će imati sve elemente koji će podsjećati na nekadašnja vremena. Ne smijemo zaboraviti svoju prošlost, svoje običaje i tradiciju. Imam četvoro djece, biće unučića, kaže Zoran.

Porodica kao oslonac

Sa Zoranom na ovom imanju koje će biti posebno i drugačije od ostalih radi njegova supruga Slavica. Na trpezi su slatko, sokovi, a sve što raste na njihovom imanju vrijedna domaćica pretvori u poslastice. Kaže da srpska, nacionalna jela, s ponosom iznosi pred ukućane, rodbinu i drage prijatelje. Pantići ističu da žele da izgrade mjesto kako bi mogli pokazati svojim potomcima i turistima kako se nekada živjelo skromno.

Pročitajte još...   Pašalić: Ministarstvo će podržati firmu "Smrčak" sa 100.000 KM

Seoski turizam nije iskorišten

U lokalnoj upravi Lopare ističu da su svjesni da seoski i lovni turizam nisu dovoljno iskorišteni. Iako bi mogli da budu glavni strateški pravci razvoja ove nerazvijene lokalne zajednice.

Seoskim turizmom se na ovom području ozbiljnije bavi samo desetak domaćinstava. Prelijepi predjeli, zdrava hrana, izvorska voda, klimatski i prirodni resursi, nisu dovoljni da značajnije privuku turiste. Sve to nije dovoljno da omogući da ova privredna grana doprinese poboljšanju ukupnog privrednog ambijenta, pa namjeravamo agresivnije afirmisati ove resurse.

Najavljuje Rado Savić, načelnik opštine Lopare. On je istakao da je želja rukovodstva opštine Lopare da učestvuje u izgradnji etno sela u Piperima.

Odlučili smo se da pružimo podršku Pantiću u izgradnji pristupne putne komunikacije, obećava Savić.

Turistički kompleks

Načelnik opštine Rado Savić ističe da će ova lokalna zajednica u saradnji sa jednim preduzećem graditi turistički kompleks „Busija“. Kompleks će imati  hotel, jezero, ski-stazu, pješačke staze, te staze za vožnju bicikala.

Imamo podršku Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju, a imovinsko-pravna pitanja biće riješena u naredna tri mjeseca, rekao je Savić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje