Posljednji “kačar” Semberije, zanat koji izumire | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Posljednji “kačar” Semberije, zanat koji izumire

Kroz ruke Sretena Milutinovića (74) iz Maleševaca kod Ugljevika prošlo je mnogo bačvi, buradi i metalnih obruča. Kačarskim zanatom bavi se punih 25 godina. Sve su bačve nastale u njegovom dvorištu, avaz.

Sreten Milutinović_posljednji kačar

Tone metala

Kroz ruke su mi prošle tone metalnih obruča. Izrađivao sam bačve ili, kako mi to u ovim krajevima zovemo, kace. U nji je moglo stati i do tri tone šljive. Još čuvam kacu u koju stane 2.500 kilograma šljive. Nedavno sam prepravljao jednu kacu i slobodno mogu reći da je to za mene posljednja kaca koju sam uradio. Izdaje me snaga, ne mogu više raditi taj posao, kaže Sreten, kome ruke jedva primjetno drhture.

Prema njegovim riječima, nekad je izrađivao drvenu burad zapremine i do 400 litara. Ali su nastupila neka druga vremena pa je plastika preuzela primat i u ovom poslu.

Bavio sam se zemljoradnjom i stočarstvom. Kačarski zanat bio mi je poput hobija. Ovo su sezonski poslovi, koji se obavljaju u poznu jesen ili zimi. U proljeće i ljeti morao sam njive obrađivati, sijati i drljati, govori Sreten.

Pomoć unuka

Osim što se bavi kačarskim zanatom, Sreten godinama proizvodi i kvalitetno sirće od jabuka divljaka. Kaže da se najkvalitetnije i najčistije sirće dobiva od takvih jabuka. Još čuva i staru torkulju za cijeđenje jabukovog soka, kroz koju su, kako ističe, prošle tone i tone jabuka.

Pročitajte još...   Podrška lokalne zajednice pčelarima

U svakodnevnim poslovima sada mu pomaže i 18-godišnji unuk Mile, koji je stasao u pravog mladića. Na pitanje hoće li unuk ili neko drugi u familiji naslijediti i nastaviti tradiciju bavljenja kačarskim zanatom, Sreten kaže da na to sada nema odgovor.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Žetva soje pri kraju, prinosi neočekivano niski

Agro vijesti

Cijena kupusa pet puta veća u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)