Podsticaji za privrednike i poljoprivrednike u HNŽ (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podsticaji za privrednike i poljoprivrednike u HNŽ (VIDEO)

Milion konvertibilnih maraka podsticajnih sredstava ići će za pomoć privrednicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, saopšteno je iz Vlade, dok su dva miliona maraka predviđena za pomoć poljoprivrednicima.

To su redovni podsticaji za koje su privrednici mislili da neće biti realizovani zbog situacije s koronavirusom.

Program razvoja malog privredništva trebao bi pomoći privrednicima koji trpe velike posljedice zbog korona krize, kažu iz Vlade HNŽ-a. Za ovu godinu osigurano je milion maraka sredstava.

To su redovna poticajna sredstva, za koja će biti raspisan poticaj u 9. mjesecu. Ove godine su malo povećana za razliku od prijašnjih godina. Od milijun maraka, ove godine će oko 180 hiljada biti za obrtnike. Prije je bilo oko 60-70 hiljada, kazao je Aner Kruškonja, predsjednik Obrtničke komore HNŽ.

Pomoć će dobiti i poljoprovrednici, i to uglavnom domaći proizvođači. Vlada je za njih osigurala ukupno dva miliona maraka.

Iz ova dva milijuna maraka bit će poticana skoro u cijelosti domaća proizvodnja, šljive, smokve, šipka i drugih poljoprivrednih kultura koje uspjevaju na našem području, rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović.

Dio poljoprivrednih sredstava bit će dodijeljen i vinarima, koji bi nekada priželjkivali plodnu godinu kao ovu, ali sada se bore s drugim problemima. Grožđa i vina, kažu, imaju i više nego dovoljno, ali izvoz je pao za 95 odsto. Ne samo da ga nemaju kome prodati, problem stvara i njegovo skladištenje.

Sad nam dolazi berba, bačve i tankovi puni. Problem je kako otkupiti grožđe, jer mi imamo preko 200 kooperanata za grožđe i oni preko 35 godina predaju grožđe. Sad se snalazimo, tražimo, punimo vino u boce. Nadam se da će ovo stati i da će biti bolje, kazao je Miroslav Ćorić iz vinarije u Čitluku.

Tri miliona maraka poticajnih sredstava trebalo bi biti od velikog značaja u ovim teškim vremenima, kažu nam sugovornici, ali ne treba zaboraviti ni na sredstva koja će dobiti na osnovu usvojenog koronazakona u ovoj županiji. Rečeno nam je kako je pristigao veliki broj zahtjeva za pomoć, a u tijeku je njihova obrada.

Pročitajte još...   "Budućnost Maline" - Prvi kongres malinarstva Federacije BiH

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije