Poljoprivredna proizvodnja zauzima značajno mjesto | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivredna proizvodnja zauzima značajno mjesto

Poljoprivredna proizvodnja zauzima značajno mjesto u razvoju Novog Grada. Registrovana su 733 poljoprivredna proizvođača. Među njima je znatan broj mljekara.

Poljoprivredna proizvodnja

Milan Brkaić iz Blatne ima 22 muzne krave i sedam junica. Dnevno isporučuje 350 litara mlijeka. Zahvaljujući tome uspio je nabaviti neophodnu poljoprivrednu mehanizaciju i kupio nekoliko hektara zemlje.

Cijena takva kakva je. Valjalo bi da je veća. Premije malo kasne, ali budu i one. Dobro je.

Svetozar Јapundža iz Donjih Rakana proizvodi sir, a planira i proširenje proizvodnje.

Što se tiče cijene mlijeka, ona je malo diskutabilna. Što se tiče premije one su za sada koliko toliko redovne i zadovoljan sam što se tiče premija.

U Novom Gradu iz godine u godinu veća je količina isporučenog mlijeka tržištu. U prošloj godini isporučeno je više od četiri miliona litara mlijeka.

Područje novogradske opštine godišnje isporuči 4.285.560 litar mlijeka. I podsticaji su za 56 poljoprivrednih proizvođača koji proizvode preko 20 hiljada litara mlijeka godišnje. Od njih se otkupi 3.497.740 litara mlijeka godišnje. Izjavila je Željka Žujić, samostalni stručni saradnik u Odsjeku za poljoprivredu.

Zahvaljujući isplaćenim premijama, poljoprivredni proizvođači su uspjeli da obnove stočni fond i poljoprivrednu mehanizaciju.

Pročitajte još...   Otvoreno pismo poljoprivrednih udruženja

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)