Četvrtak , Septembar 19 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju i Bratuncu

Izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju i Bratuncu

Na regiji Bratunca u toku je izgradnja sistema za navodnjavanje na površini od preko 400 hektara. Čija je procijenjena vrijednost oko osam miliona KM. Rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U Ministarstvu ističu da je riječ o najvećem ulaganju u istoriji ove opštine.

Sistem za navodnjavanje trenutno se gradi i u Trebinju na površini od 860 hektara, a vrijednost ovog projekta je 5,8 miliona KM.

Pokrenut je tenderski postupak za izgradnju sistema u Ljubinju na površini od 250 hektara, čija je vrijednost 3,3 miliona KM.

“Kada je riječ o budućim projektima, priprema se tehnička dokumentacija za veliki sistem za navodnjavanje u Potkozarju na od 1.200 do 1.500 hektara i Semberiji od 400 do 500 hektara, kao i za Maglajane na 120 hektara”, navode u Ministarstvu.

Do sada su izgrađeni sistemi za navodnjavanje u Pelagićevu i Novom Selu na površini od 826 hektara, čija je vrijednost 5,8 miliona KM.

Izrada glavnog projekta kanala

Završena je i izrada glavnog projekta kanala Vrbas – Osorna. Čime će biti obezbijeđeno izvorište za navodnjavanje 14.500 hektara poljoprivrednih površina.

Ukupna vrijednost svih projekata izgradnje sistema za navodnjavanje u Republici Srpskoj je 24 miliona dolara, odnosno oko 40 miliona KM.

Od tog iznosa 85 odsto se finansira iz kredita Svjetske banke, a 15 odsto obezbjeđuje Vlada Srpske, lokalne zajednice i korisnici.

Kada je riječ o podsticajima za izgradnju ovih sistema. Pravo na ova sredstva imaju udruženja korisnika voda za navodnjavanje, fizička lica i poslovni subjekti koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. I koji izvrše ulaganja za navedenu namjenu u iznosu od minimalno 500 KM.

Predmet podsticaja mogu biti izvršena ulaganja u nabavljenu pokretnu opremu za navodnjavanje ili izvršeni radovi na izgradnji stalne infrastrukture, te troškovi elektrifikacije.

Visina podsticajnih sredstava utvrđuje se u iznosu do 40 odsto od visine investiranih sredstava i ne može biti veća od 3.000 KM po hektaru.

Maksimalan iznos podsticajnih sredstava koji podnosilac zahtjeva može ostvariti u tekućoj godini iznosi 80.000 KM.

Zahtjev za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva podnosi se najkasnije do 30. septembra ove godine.

Po osnovu podsticaja za izgradnju sistema za navodnjavanje, za prošlu godinu isplaćeno je oko 280.000 KM.

Iz Ministarstva zaključuju da njihove stručne službe kontinuirano prate situaciju na terenu u svim područnim jedinicama. Pružaju stručnu pomoć proizvođačima u prevazilaženju posledica suše. Informišu nadležne institucije i predlažu mjere.

Izvor: Srna

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Za subvencije se prijavilo 186 poljoprivrednika

Za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta, za šta je obezbijeđeno oko 200.000 KM, prijavilo se …