Utorak , Septembar 17 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Poljoprivredni forum BiH i Turske, cilj je razmjena od 300 miliona KM

Poljoprivredni forum BiH i Turske, cilj je razmjena od 300 miliona KM

Poljoprivredno-poslovni forum Bosne i Hercegovine i Republike Turske održava se danas u Sarajevu, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da će na forumu učestvovati više od 80 predstavnika velikih turskih kompanija zajedno s predstavnicima vlasti iz BiH i Turske, piše klix.ba

Foto: Kemal Softić/Klix.ba

Tokom dana će se na forumu pridružiti i parlamentarci iz Turskog parlamenta. Zadovoljan sam odzivom, ovo je za nas važan forum. Turska je zemlja u koju BiH izvozi najviše poljoprivrednih proizvoda od svih drugih zemalja, kazao je Šarović, dodavši da je Turska vanjskotrgovinski partneri broj jedan Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je Turska veliki gigant, veliki izvoznik, a da očekuje da će robna razmjena s tom zemljom dostići 300 miliona KM u 2017. godini.

Ostvareni rezultati i prodor na ovo tržište dobijaju na značaju. BiH stalno poboljšava svoj vanjskotrgovinski bilans s ovom zemljom. Godine 2011. izvoz je iznosio 3-4 miliona eura, a 2017. godine će taj izvoz biti veći od 200 miliona eura, kazao je Šarović.

Istakao je da su slabe tačke sirovinska baza za izvoz iz Bosne i Hercegovine.

Turske investicije će doći svakako ukoliko su okolnosti i ambijent povoljni. Strategija ruralnog razvoja je sačinjena, poručio je Šarović.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Nemanja Vasić rekao je kako je forum uspio u samom startu.

Idemo uzlaznom putanjom. Otvorili smo predstavništvo u Turskoj, zajedno sa Srbijom. Ono će biti u funkciji pomoći našim kompanijama prilikom poslovanja s turskim kompanijama. Idemo u unapređenje odnosa, poručio je Vasić dodavši da je jedna od tema razgovora da se pređe na slobodnu trgovinu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je da se kroz današnju panel diskusiju vidjela spremnost Turaka da daju podršku bh. agencijama da poboljšamo statističke podatke.

Izvor: klix.ba

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Rod šljive

Katastrofalna godina za bh. šljivu: Mali prinosi i loš kvalitet zadali glavobolje voćarima

Izuzetno loši prinosi šljive ove godine voćarima u Bosni i Hercegovini zadali su glavobolje. Male …