Poljoprivredni forum BiH i Turske, cilj je razmjena od 300 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivredni forum BiH i Turske, cilj je razmjena od 300 miliona KM

Poljoprivredno-poslovni forum Bosne i Hercegovine i Republike Turske održava se danas u Sarajevu, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da će na forumu učestvovati više od 80 predstavnika velikih turskih kompanija zajedno s predstavnicima vlasti iz BiH i Turske, piše klix.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Kemal Softić/Klix.ba

Tokom dana će se na forumu pridružiti i parlamentarci iz Turskog parlamenta. Zadovoljan sam odzivom, ovo je za nas važan forum. Turska je zemlja u koju BiH izvozi najviše poljoprivrednih proizvoda od svih drugih zemalja, kazao je Šarović, dodavši da je Turska vanjskotrgovinski partneri broj jedan Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je Turska veliki gigant, veliki izvoznik, a da očekuje da će robna razmjena s tom zemljom dostići 300 miliona KM u 2017. godini.

Ostvareni rezultati i prodor na ovo tržište dobijaju na značaju. BiH stalno poboljšava svoj vanjskotrgovinski bilans s ovom zemljom. Godine 2011. izvoz je iznosio 3-4 miliona eura, a 2017. godine će taj izvoz biti veći od 200 miliona eura, kazao je Šarović.

Istakao je da su slabe tačke sirovinska baza za izvoz iz Bosne i Hercegovine.

Turske investicije će doći svakako ukoliko su okolnosti i ambijent povoljni. Strategija ruralnog razvoja je sačinjena, poručio je Šarović.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Nemanja Vasić rekao je kako je forum uspio u samom startu.

Idemo uzlaznom putanjom. Otvorili smo predstavništvo u Turskoj, zajedno sa Srbijom. Ono će biti u funkciji pomoći našim kompanijama prilikom poslovanja s turskim kompanijama. Idemo u unapređenje odnosa, poručio je Vasić dodavši da je jedna od tema razgovora da se pređe na slobodnu trgovinu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je da se kroz današnju panel diskusiju vidjela spremnost Turaka da daju podršku bh. agencijama da poboljšamo statističke podatke.

Pročitajte još...   Evropska komisija upozorila "prelevmani nisu opravdani"

Izvor: klix.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)