Kesten plod jeseni, dobra prilika za zaradu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Kesten plod jeseni, dobra prilika za zaradu

Sezona kestena prolazi, još samo nekoliko dana traje otkup, a oni koji su do sada uspjeli da naberu i prodaju kesten, mogli su dobro zaraditi, piše usn.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Otkupna cijena ove godine bila je od 1,30 do 1,60, a negdje čak i do 2,20 KM.

Kako nam je istakao Arif Rošić, iz zadruge Agrodar, jedan bračni par je ove godine desetak dana donosio kesten, i to 70 do 90 kilograma dnevno, što znači da su dnevno zarađivali i do 130 KM. Za deset dana je to 1.300 KM, što nije mali iznos i svakako je podsticaj svima da se bave ovim poslom.

U poređenju sa 2015, koja je bila rekordna, ove godine sam uspio samo 10 odsto te količine otkupiti. Dakle, 90 odsto je manji rod kestena, a do sada smo otkupili tek desetak tona po cijeni od 1,30 do 1,60 KM. Ove godine je on najviše rodio na području zapadne Bosne, tu su najveće površine, od pet do sedam hektara zemljišta, a ima ga još i u okolini Bratunca i Konjica, rekao je Rošić, te dodao kako građani kesten sakupljaju uglavnom u vlastitim ili u državnim šumama jer ono nije zabranjeno, pa to mogu raditi bukvalno svi.

Otkupljeni kesten zadruga Agrodar uglavnom izvozi, a tek mali dio se prerađuje u općini Bužim gdje ima jedna firma za preradu kestena. Izvoze u Italiju, Francusku, Mađarsku i druge zemlje.

Što se tiče domaćeg tržišta, dolaze nam i ljudi koji imaju pržionice kestena i oni se snabdijevaju direktno od otkupljivača, istakao je Rošić.

Amir Makić, direktor Vrganj prometa iz Bužima, kazao je kako je kesten ove godine dosta ogolio, napale su ga štetočine, što je donijelo znatne štete, zbog čega i jeste smanjen prinos u posljednje dvije godine.

U takvoj situaciji, kada je s jedne strane napadnut od štetočine, s druge strane kad se kesten ne iskorištava onako kako bi trebao, prinosi su podbacili. Dakle, generalno se može reći da je prinos dosta manji, ali je kvalitet kestena u odnosu na prethodnu godinu bolji. Mi smo kupili oko 300 tona kestena, preradili ga, oljuštili, zamrznuli, a u narednom periodu očekujemo da ga ponudimo tržištu. Otkupna cijena je bila 2,20 KM, kazao nam je Makić.

Nakon što otkupe određene količine kestena, rade kalibražu, gdje se kesten kalibrira po veličini, a onda se u drugoj fazi ljušte ljuska i podljuska, kasnije se zamrzava, sortira, pakuje i kao takav se onda plasira na tržište.

Pročitajte još...   Raste interesovanje za uzgoj lješnika

Izvor: usn.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''