Poljoprivredni potencijali Brčko distrikta predstavljeni na “Biznis forumu” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivredni potencijali Brčko distrikta predstavljeni na “Biznis forumu”

Brčko je bio domaćin Biznis foruma, a jedna od tema o kojoj se raspravljalo bila je i „Privredni potencijali distrikta“. Svi su se složili da se ti potencijali malo koriste. To priznaju i u fabrici za preradu voća Bosnaplod. Kažu, takvu praksu namjeravaju da promijene. I već su se bacili na posao. Novi zasadi konstanto niču na njihovim parcelama.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Samo ove godine smo zasadili pet hektara organske jagode. Trenutno se sadi još dvadeset hektara višnje i svake godine imamo namjeru da to povećavamo. Naš interes je da imamo što više kooperanata. Naše proizvode, uglavnom, plasiramo na tržište Evropske unije, a džemove i sokove na domaće tržište, istakla je Amra Ekmečić – Nakić, predstavnica d.o.o. Bosnaplod na Biznis forumu.

Ekmečić – Nakić napomenula je da Bosnaplod trenutno može da preradi 80 tona voća dnevno. Cilj preduzeća je da, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, poveća proizvodne kapacitete kao i količine sirovine koje nabavlja sa ovih prostora.

Pročitajte još...   Bračni par na svom imaju, za devet godina ubrao i isporučio 40 tona maline

Distrikt nema strategiju razvoja

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta, Saša Tanić, podsjetio da distrikt  nema strategiju razvoja poljoprivrede.

U toku je izrada državne strategije, kako bi i entiteti i distrikt imali isti starteški pogled u pravcu pridruživanja Evropskoj uniji. Poljoprivreda je jedna od poslednjih šansi koju distrikt ima za razvoj i prosperitet, rekao je Tanić.

Da se ta šansa itekako može iskoristiti i kroz evropske projekte, svjesni su u Lokalnoj razvojnoj agenciji iz Drenovaca u susjednoj Hrvatskoj. Ana Cvitković-Komesarović, predstavnica agencije kaže da imaju dobru saradnju sa Vladom Brčko distrikta i da su zajedno učestvovali u nekoliko evropskih projekata.

Stojimo na raspolaganju Brčacima za pripremu i sprovođenje evropskih projekata iz oblasti poljoprivrede, kako javnih tako i onih u kojima mogu da učestvuju i sami poljoprivrednici, istakla je Ana Cvitković-Komesarović, iz Lokalno razvojne agnecije iz  Drenovaca.

Ona je napomenula da agencija ima iskustva sa  dvadeset različitih projekata iz programa ruralnog razvoja, a najznačajniji je “Poljoprivredni preduzetnički inkubator“.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''