Poljoprivrednici traže od države hitno donošenje “Strateškog plana ruralnog razvoja” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici traže od države hitno donošenje “Strateškog plana ruralnog razvoja”

Predstavnici 20 udruženja poljoprivrednika iz čitave Bosne i Hercegovine izrazili su ogorčenje, kako navode, maćehinskim odnosom politike prema poljoprivredi, koji je prošle sedmice, po ko zna koji put, pokazao državni parlament, prenosi Capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Navode da razumiju zahtjeve međunarodne zajednice, kao i potrebu za izgradnjom putne infrastrukture, ali, ipak, smatraju da akcize na gorivo i naftne derivate nisu smijele biti povećane bez da istovremeno bude usvojen Strateški plan ruralnog razvoja, pa da se kroz evropske fondove barem djelimično amortizuju posljedice povećanja cijena goriva za poljoprivrednike.

Bez ove strategije BiH će u naredne tri godine izgubiti 90 miliona evra bespovratnih sredstava za poljoprivredu, a do 2021. bit ćemo potpuno isključeni iz raspodjele EU novca, istankuto je u saopštenju.

Dodaju “da ne mogu vjerovati u dobre namjere političara spremnih da uzmu novac iz džepova građana, dok se istovremeno odriču sredstava od Evropske unije, te da se ne smije vjerovati liderima kojima su usta puna evropskog puta dok istovremeno isti ti lideri potpuno ignorišu šta evropski put znači za, na primjer, poljoprivredu”.

Pročitajte još...   Majevički voćari zadovoljni rodnom godinom šljive

A naglašavaju da on znači, ni manje ni više, nego ulazak u tržišnu utakmicu s višestruko konkurentnijim evropskim državama i da opstanu u tim novim uslovima trebat će im modernizacija koje neće biti bez većih ulaganja, a većih ulaganja neće biti bez evropskih fondova.

Takođe, navode da je poljoprivreda već godinama žrtva neodgovornog odnosa vlasti i sa žaljenjem konstatuju da je danas postala i žrtva politikanstva.

Ovih izgubljenih 90 miliona evra je iznos koji će poljoprivredni proizvođači platiti za populizam vlasti RS-a koje već godinama uskraćuju svoju saglasnost na sve državne dokumente iz oblasti poljoprivrede, čak i po cijenu potpunog uništavanja naših poljoprivrednih resursa. No, bit će to i cijena inertnog odnosa svih ostalih stranaka prema ponašanju RS-a. Čast izuzecima, o problemima vezanim za usvajanje strategije nisu do sada progovorili ni federalni političari na čiju smo pomoć i podršku računali, saopšteno je.

Ipak, tvrde da ta šansa još uvijek nije izgubljena i da državni parlament ima još dvije sedmice da usvoji Strateški plan ruralnog razvoja, što je ujedno rok koji daju bh. političarima da se usaglase i da dokažu da njihov cilj nije potpuno gašenje poljoprivrede u našoj zemlji.

Ako to ne urade, spremni smo da blokiramo čitavu državu i nemojte se nadati da će nas u tome spriječiti snijeg ili hladnoća. A već slijedeće godine račune ćete nam položiti na izborima. Sjetit ćemo se tada ko je danas bio uz nas, ko je preko naših leđa skupljao jeftine političke poene, a ko je prema našim problemima ostao potpuno ravnodušan, podcrtali su poljoprivrednici.

Potpisnici pisma su: Udruženje poljoprivrednika FBiH, Seljački savez FBiH, Udruženje poljoprivrednika Vogošća, Udruženje poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona, Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje poljoprivrednika “Razvitak” Sarajevo, Udruženje poljoprivrednika “Krajina” Cazin, Udruženje poljoprivrednika “Krajiška zemlja”, Organsko FBiH, Udruženje poljoprivrednika – obrtnika Tuzlanskog kantona, Udruženje poljoprivrednika Goražde, Savez organskih proizvođača ZDK, Udruženja poljoprivrdenika “Agrostočar” Gradačac, Udruženje poljoprivrednika Ilijaš, Udruženje agronoma FBiH, Federalno udruženje ovčara “Pramenka”, Udruženje poljoprivrednika Hercegbosanske županije, Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH, Savez udruženja pčelara Kantona Sarajevo i Udruženje poljoprivrednika “Kornišon” Živinice.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske