Šarović: Hitno usvojiti strategiju ruralnog razvoja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šarović: Hitno usvojiti strategiju ruralnog razvoja

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarkom o pronalaženju rješenja za što hitnije usvajanje strategije za ruralni razvoj BiH, prenosi Capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Na sastanku je istaknuto da će BiH, ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja godine, ostati bez sredstava iz evropskih fondova za pomoć poljoprivredi, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

EU je spremna za podršku poljoprivrednicima, ali ta značajna podrška će postati dostupna samo ukoliko strateški dokumenti budu usvojeni do kraja godine, rekao je Vigemark.

On je naveo da je nacrt dokumenta dobio visoke ocjene evropskih institucija, te pozdravio napore Šarovića na izradi ovog strateškog dokumenta.

Nadam se da će i Vlada Republike Srpske u što kraćem periodu prepoznati važnost ovog dokumenta i dati neophodno mišljenje, istakao je Vigemark.

Šarović je naglasio da je riječ o okvirnoj strategiji u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada entiteta.

Ovaj strateški dokument potpuno poštuje nadležnosti Republike Srpske, čiji su zahtjevi maksimalno uvaženi. Ako dokument ne bude usvojen, šteta za BiH ali i Republiku Srpsku, biće dugoročna i svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 miliona evra, kaže Šarović.

Učesnici sastanka saglasili su se da sva druga pitanja, kao što je programiranje IPA sredstava, treba zasebno rješavati, te da to ne smije biti prepreka usvajanja ovako važnog dokumenta za poljoprivredu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo