Poljoprivrednici u FBIH zadovoljni donošenjem programa podsticaja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici u FBIH zadovoljni donošenjem programa podsticaja

Vlada Federacije BiH u petak je usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava podsticaja za poljoprivredu u iznosu od 58,2 miliona KM. Od ukupnog iznosa, za podsticaje biljnoj proizvodnji namijenjeno je 9.040.000 KM, a animalnoj 43.435.000 KM, dok će ostatak novca biti utrošen u, između ostalog, investicije i ruralni razvoj, prenosi capital.ba

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić rekao je da veći dio novca ide u animalnu proizvodnju i to prije svega u mljekarstvo.

Ovo je strateška grana poljoprivrede koju trebamo njegovati i koja, s pravom, dobija najveću podršku države. Puno se prošle godine govorilo i o malinarstvu i u ovom segmentu smo isto pokrenuli određene reforme. Naime, po prvi put smo uveli novčanu podršku za proizvodnju maline. Ova vrsta proizvodnje se dosad poticala samo na kantonalnom nivou. Na taj način želimo sačuvati dosadašnji nivo proizvodnje maline nakon prošlogodišnje krize na tržištu, kazao je.

Predsjednik Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo kaže da je zadovoljan što je program konačno donesen.

Udruženje već sedmicama insistira na tome da se prekinu nepotrebne rasprave o programu. Sjetva je uveliko počela a mi smo se morali boriti protiv brojnih politički motivisanih opstrukcija. Mi smo podržali program prilikom javne rasprave i ne razumijem otkud sad političarima želja da dokazuju da znaju naše potrebe bolje od nas samih. Nas ne zanima politika već redovnost i stabilnost isplata. Već su se nagomilala dva kvartala duga prema poljoprivrednicima. Ono što ćemo sad tražiti jeste da isplate krenu što prije, rekao je.

Upitan o visini ovogodišnjih izdvajanja, Bićo je izrazio nadu da iznos od preko 58 miliona ipak nije konačan.

Program je takav kakav jeste. Ministrica finansija je napravila ovakav budžet kakav je napravila, poslanici i delegati su ga kasnije izglasali i mi to sad moramo prihvatiti. Imali smo razmijevanja za činjenicu da je resorno ministarstvo moralo u prvom redu riješiti problem naslijeđenih dugovanja. No, sad kad tog tereta više nema, vrijeme je da Vlada ozbiljno razmisli o rebalansu budžeta za 2018. Prema najavama i premijera i ministrice Miličević budžetski prihodi rastu tako da bi bilo pošteno da jedan dio njih dobiju poljoprivrednici, smatra Bićo.

S njim se slaže i ministar Dedić, koji navode da rebalans budžeta jeste rješenje te ističe da će se i dalje zalagati da Federalno ministarstvo finansija obezbijedi još dodatnih deset miliona KM za realizaciju programa.

Novca za poljoprivrednike mora biti više a naša poljoprivreda mora u budžetu konačno dobiti mjesto koje zaslužuje, zaključio je Dedić

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka

Komentariši