800 miliona maraka očekivana vrijednost stočarske proizvodnje u Srpskoj | Agroportal.ba
Agro vijesti

800 miliona maraka očekivana vrijednost stočarske proizvodnje u Srpskoj

Procjenjuje se da će ove godine vrijednost stočarske proizvodnje u Srpskoj premašiti 800 miliona maraka. Najveći dio biće ostvaren u proizvodnji mlijeka, svinjskog, goveđeg i živinskog mesa, piše rtrs.tv

Domaće proizvođače ugrožava prekomjeran uvoz, ali se mjerama Vlade povećava proizvodnja, koja je u sistemu podsticaja. Tako je otkup mlijeka u prošloj godini povećan za sedam odsto, u odnosu na godinu ranije.

Zahvaljujući stabilnim otkupnim cijenama i redovnoj isplati podsticaja otkup mlijeka u Srpskoj je lani povećan za osam miliona litara. Više od jedne trećine mlijeka proizvode velike farme kojima je ovo primarna djelatnost.

Porodica Đokić ima 150 grla stoke, u muži 50 krava i dnevno isporuči 1.000 litara mlijeka.

Planirao sam možda i više mlijeka da proizvodim, ali sad je cijena mnogo manja nego kad sam počeo. Ali bitnoj e da su podsticaji redovni, ističe Nebojša Đokić iz Dvorova. Oko 4.500 proizvođača je proizvelo 112 miliona litara mlijeka.

Veliki proizvođači imaju profitabilniju proizvodnju, ali je i dalje oko 70 odsto mlijeka sa malih farmi. Neke od njih imaju i tov junadi.

Nismo mi neki veliki proizvođači, imamo po 30-ak bikova, a 20-ak utovimo od naših krava. Јeftino je i najgore je što, kad sazre bikovi, neće ih niko, priča Milan Čobić( Kojčinovac).

Iako domaća proizvodnja zadovoljava samo 30 odsto domaćih potreba, godinama postoji višak tovnih svinja i junadi na tržištu.

Pročitajte još...   Objavljen Pravilnik o pčelarstvu koji sistemski uređuje tu oblast u FBiH

Posljednjih godina uvoz junećeg mesa je povećan dva puta, svinjskog pet puta, a za to vrijeme domaća proizvodnja je na ivici opstanka.

Ministarstvo spoljne trgovine BiH ne štiti domaću poljoprivrednu proizvodnju od nekontrolisanog uvoza, čak ni sezonskom zabranom uvoza, što dopuštaju svi međunarodni sporazumi.

Mi imamo zakonom jasno definisano kako se to obavlja, zakonski je definisana procedura u zaštiti domaće proizvodnje, međutim niko to ne želi da sprovodi posebno u zadnje tri- četiri godine. Јednostavno smo pustili da se uvozi sve i svašta, kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

Direktna podrška stočarskoj proizvodnji od strane Ministarstva ogleda se i u povećanju podsticaja za ovu proizvodnju u 2018.godini.

Pročitajte još...   Rekordna proizvodnja mesa, u 2017. godini vrijednost premašila 530 miliona maraka!

Premija za priplodnu stoku povećana je za 47 odsto, a posebno je povećana premija za priplodne junice, čak 79 odsto. Premija za proizvodnju mesa u prosjeku je povećana za 36 odsto, a najveće povećanje bilježi premija za utovljene svinje od 88 odsto.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira

Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH

Komentariši