Popis poljoprivrede koči politika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Popis poljoprivrede u BiH je predviđen na jesen, a pravo prebrojavanje u isto doba iduće godine, tako da su prve informacije i redoslijed koraka već stigli na adresu Savjeta ministara, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Popis

Foto: Ilustracija

Utvrditi realno stanje

Pilot-popis služi, kako su pojasnili u Republičkom zavodu za statistiku, za testiranje najvažnijih aspekata punog popisa poljoprivrede, kao što su aplikacija, okvir, metodološke postavke, organizacija i slično. Pilot-popis bi trebalo da bude realizovan na uzorku od oko 200 popisnih krugova u BiH, odnosno 80 popisnih krugova u Republici Srpskoj.

Agencija za statistiku BiH je Savjetu ministara dostavila informaciju o potrebi pripreme, sprovođenja i diseminacije rezultata popisa u BiH od 2021. do 2024. godine i odluku o formiranju interresorne radne grupe za pripremu akcionog plana za te potrebe, tako da se trenutno čeka njihovo usvajanje – kazali su u Zavodu.

Radnu grupu činiće predstavnici nadležnih institucija iz BiH, a nakon što ministri usvoje odluku, imaju obavezu da u roku od tri mjeseca izrade akcioni plan koji treba da definiše metodološke, organizacione, kao i pravne te finansijske aspekte budućeg popisa poljoprivrede.

Statističke institucije su pripremile nacrt upitnika i metodologije na kojoj će popis poljoprivrede biti zasnovan. Nakon definisanja pravnog okvira moći će se pristupiti finalnoj izradi metodologije u okviru koje će biti definisan izbor i broj anketara, kontrolora, supervizora, kao i popisnih komisija, mapa za kretanje na terenu, način popisa i svi drugi detalji važni za kvalitetnu organizaciju popisa – pojasnili su u Zavodu.

Iz Agencije za statistiku BiH nismo dobili odgovor na pitanja o popisu poljoprivrede u BiH.

Pročitajte još...   Džubur: BiH se ne može stabilizovati bez jake poljoprivrede
Nema prenosa nadležnosti

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS očekuje da će i institucije na nivou BiH završiti svoj dio posla što prije.

Popis poljoprivrede u BiH je značajan i pokazaće pravo stanje u ovoj oblasti. Zbog toga očekujemo da će sve poslove obaviti i institucije na nivou BiH da bi popis počeo kada je i planiran. Istakli su u Ministarstvu poljoprivrede RS i naglasili da sa popisom neće biti nikakvog prenosa nadležnosti, kako su ranije zagovarale statističke institucije iz Sarajeva, jer poljoprivreda ostaje u nadležnosti entiteta.

Zakon o poljoprivredi

Početak priče o prebrojavanju ostao je u znaku suprotstavljenih stavova Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku, iz kojih su ukazivali na to da je za popis potreban zakon o poljoprivredi BiH, što su kategorično odbacivali predstavnici Zavoda za statistiku RS, ukazujući na to da je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta i da je sve moguće završiti na osnovu jedinstvene metodologije.

Pročitajte još...   Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

Ipak, na kasnijim sastancima usaglašene su određene stvari i zaključeno da je potreban popis koji će pružiti uvid u stvarno stanje u tom sektoru, od broja gazdinstava, raspoložive površine, strukture posjeda, kvaliteta, starosti mehanizacije i druge informacije koje je potrebno poznavati da bi se poljoprivredna politika mogla planirati i sprovoditi.

Popis poljoprivrede je izuzetno statističko istraživanje za planiranje i razvoj sektora poljoprivrede u BiH. Drugi po redu i posljednji popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a time i na prostoru BiH, sproveden je 1960. godine. Treći, na uzorku od 20 odsto poljoprivrednih gazdinstava, bio je 1969. godine i obuhvatao je društvena i individualna gazdinstva.

Stanovništvo

Pred BiH je, ako se poslože kockice, i novi popis stanovništva, imajući u vidu da je posljednje prebrojavanje bilo 2013. U Republičkom zavodu kažu da postoji radna grupa za izradu nacrta zakona o popisu, da su neki prijedlozi već bili na stolu, na koje su, u definisanom roku, dali komentare.

Nakon toga nismo dobili povratnu informaciju o idućim aktivnostima u vezi sa prijedlogom zakona – istakli su u Zavodu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM