Malinari poručili: nema berbe ispod 10KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Malinari poručili: nema berbe ispod 10KM

Pred malinarima u Republici Srpskoj je još jedna neizvjesna sezona, jer je rod “crvenog zlata” ispod prosjeka. A od cijene koju im ponude hladnjačari zavisi da li će uopšte krenuti u berbu. Jer svaki iznos niži od deset maraka po kilogramu za njih, kažu, znači debeli minus na računu i vodi ka uništenju zasada.

Malinari

Foto: Ilustracija

Ekspanzija uzgoja

Ekspanzija uzgoja malina u Srpskoj, posebno u Podrinju, počela je prije nekoliko godina, kada su mnogi zasadili hektare i hektare obradive površine. Truda je trebalo mnogo, a zarada je bila solidna. Nakon tog zlatnog perioda uslijedio je sunovrat malinarstva pa je tokom jedne sezone kilogram ovog voća plaćan svega 1,50 KM, a prije tri godine cijena nije prelazila 2,20 KM, dok je 2020. godine za maline plaćano oko 3,50 KM.

Iako je i lanjski rod donekle podbacio, kvalitet voća je bio izuzetno dobar, a otkupna cijena dostizala je i 6,80 maraka po kilogramu.

Ovogodišnja berba, kažu malinari, trebalo bi da počne kroz desetak dana.

Očekuje se manji rod

Dragomir Pavlović iz Teslića, koji uzgaja maline na pet dunuma, rekao je za “Glas Srpske” da će biti dobro ako ubere i 500 kilograma po dunumu.

Rod će biti ispod prosjeka, s tim da je kvalitet bar za sada dobar. Otkupna cijena još nije poznata, ali ako ostane na nivou prošlogodišnje, ja ću iskrčiti malinjake. Neobjašnjivo je koliko je sve poskupjelo od đubriva pa nadalje, a da cijena roda ostane ista. Na osnovu svega toga sve ispod deset maraka znači minus za proizvođače. Rekao je Pavlović naglasivši da hladnjačari mudro ćute i čekaju do zadnjeg časa da saopšte cijenu.

Malinjaci u lošem stanju

Da malinjaci nisu u dobrom stanju potvrđuje i predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić, koji naglašava da je na tom području rod smanjen za više od 20 odsto.

Malinjaci nisu ni približno u stanju u kakvom bi trebalo da budu. Berba će početi malo ranije nego lani, već oko 10. juna. Rijetki su zasadi koji će dati očekivani rod, rekao je Alempić.

Govoreći o otkupnoj cijeni istakao je da iako još nije poznata, malinari ni u kom slučaju neće pristati na ništa manje od 6,80 KM, koliko su otkupljivači prošle godine plaćali za kilogram, mada je i to, kaže, malo.

Pročitajte još...   Za tri godine u USK nije zasađen nijedan malinjak
Hladnjačari diktiraju cijenu

Hladnjačari tvrde da još imaju i robe od lani i da će tržište diktirati cijenu, ali da su male šanse da će ona dostići deset maraka po kilogramu.

Na deset maraka proizvođaču za kilogram maline imamo još najmanje četiri marke troškova za ambalažu i zamrzavanje, tako da je to onda 14 KM, a teško da će izvozna cijena biti tolika, tako da je sve još neizvjesno. Rekao je vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić i dodao da ove godine neće biti dovoljno količina voća.

Počnite krčiti malinjake

Vlasnik hladnjače “Agros” Stamenko Katanić poručio je proizvođačima koji očekuju cijenu od deset maraka da već sada mogu početi krčiti malinjake, jer od te cijene nema ništa.

Mora i proizvođač malo da razmišlja glavom potrošača. Optimistična je varijanta da cijena ostane na nivou prošlogodišnje. I u Srbiji se priča da će početna cijena biti između pet i šest maraka, kazao je Katanić.

Kupina

Stamenko Katanić je rekao da je lani kilogram kupina plaćao pet maraka te da će ove godine situacija biti mnogo drugačija.

Biće dobro ako kilogram kupina bude i dvije marke, poručio je ovaj hladnjačar.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode