Porodica Mitrović iz Lopara selo ne bi mijenjala za grad: Duškini sirevi osvojili i dijasporu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Porodica Mitrović iz Lopara selo ne bi mijenjala za grad: Duškini sirevi osvojili i dijasporu

Da ona narodna „selo hvali, a živi u gradu” nije uvijek tačna, dokaz je petoročlana porodica Mitrović iz Labucke kod Lopara, piše srpskainfo.com

Prednosti života na selu iskoristili su na najbolji način, a kako ističu, selo ne bi nikada mijenjali za grad. Duška i Milan obrađuju 100 dunuma zemljišta, a proizvodnjom kravljeg sira i majevičke rakije dopunjavaju kućni budžet.

I njihova djeca Dragan, Davor i Marija svoju budućnost vide u poljoprivredi. Uz pomoć roditelja planiraju da izgrade veću staju, povećaju broj muznih grla i prošire stado ovaca. Iako to nerado priznaje, stub porodice je Duška. Udala se sa 17 godina, za četiri godine rodila troje djece, a uporedo sa njihovim vaspitavanjem održavala je seosko domaćinstvo.

Od svekrve Marije naučila je da usiri mlijeko, proizvede kvalitetan kajmak, a kako su stizale pohvale kupaca i nove porudžbine, tako je širila asortiman. Pet krava na farmi dnevno proizvede 60 litara mleka, koje završi u sirevima raznih oblika i ukusa.

Pravim sireve koji se najviše traže na našem području, to su prije svega mladi sir, masni i dimljeni. Majevička tradicija su zarčevi, dimljeni sirevi sa bijelim lukom, tucanom paprikom. Ovi sirevi suše se isključivo na drvima, a pri tom se moraju birati „mekša” drva koja nemaju jak dim. Jer ako je jaka vatra, sir se presuši pa ne valja, priča Duška.

Navodi da sireve prodaje od 2,5 do 15 maraka, koliko košta kilogram domaćeg trapista, koji je i najteže napraviti.

Za kilogram trapista treba šest litara mlijeka i četiri kašike kajmaka. Ne stavljam nikakvu hemiju, a kravama ne dajem premikse, silaže, samo amur. Nastojim da sve bude prirodno i nije mi bitan kvantitet koliko kvalitet. Samo kvalitet garantuje da će kupac biti zadovoljan, kaže Duška.

Za dvadeset godina života na selu Duška je stekla rutinu, ali i vjerne kupce kojima robu dostavlja na kućnu adresu. Iako joj radni dan nekada traje od sedam ujutru pa do poslije ponoći, ovaj posao, kaže, nikada ne bi mijenjala za rad u firmi. Stiže da se posveti djeci, ali i sebi. Uvek je dotjerana, a radi i nadogradnju noktiju.

Željela sam da razuvjerim sve koji su mislili da, ako živim na selu i pravim sireve ništa drugo ne mogu i ne umijem da radim. A selo nije više kao što je bilo. Sve je modernije i sve više domaćica koje prate trendove kao što su uvijek lijepi i dotjerani nokti. Željela sam to da naučim i uspjela sam, kaže kroz smjeh Duška.

Ljubav prema selu podstakla je i najstarijeg sina Dragana da se nakon završetka Tehničke škole, smjera računarski tehničar, prekvalifikuje za veterinarskog tehničara. Odlučio je da se posveti stočarstvu.

Imamo sedam grla, pet muznih krava, jednu junicu i jedno tele. Imamo i 60 ovaca, a držimo i svinje. Želim da povećam broj grla, da budem primjer mojim vršnjacima kako se na selu može lijepo živjeti, kaže ovaj mladić koji ima tek 19 godina.

Sireve predstavljaju i na sajmovima

Majevički sir i rakija koje proizvode Mitrovići, osvojili su su tržište i zapaženi su na domaćim sajmovima, ali i u Švajcarskoj na „Danima dijaspore”. Kako kažu, domaće i prirodno je sve traženije. Dobar glas daleko se čuje, a dobra roba uvijek nađe kupca. Da je to tako, dokaz su njihovi proizvodi koji se nalaze na trpezama širom svijeta.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 23.11.2021. godine

Agro vijesti

Pašalić: Dva razloga za skok cijena povrća

Komentariši