Posavsko govedo i svinja šiška zauvijek nestali | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Posavsko govedo i svinja šiška zauvijek nestali

Migracije stanovništva iz sela u gradove ugrozile su tradicionalni način uzgoja biljaka i životinja. Neke su vrste nepovratno izgubljene, poput autohtone svinje šiške i posavskog goveda. Da bi se od nestajanja sačuvala druge stare sorte moraju biti uređeni zakonski okviri u Srpskoj, glassrpske.

Nemamo zakone

Istaknuto je to na predstavljanju Studije o agrobiodiverzitetu Republike Srpske. Čiji je cilj jačanje svijesti o značaju ove oblasti da bi od nestajanja bile sačuvane autohtone biljne i životinjske vrste.

Direktorica Instituta za genetičke resurse i jedna od autorki pomenute studije Gordana Đurić istakla je da RS u pogledu očuvanja starih sorti nema potrebne zakone. Te da nije pristupila svim međunarodnim institucijama i sporazumima.

Svrha studije je pregled stanja i politika u ovoj oblasti. Te da vladi i parlamentu budu predložene mjere kako da bude sačuvano ono što u smislu agrobiodiverziteta još nismo izgubili. Cilj je i da se vidi šta smo izgubili. Te da se predstave načini kako možemo da obnovimo to što imamo za dobrobit budućih generacija.

Ona je navela da su genetički resursi osnova za stvaranje novih genotipova za buduća vremena i izazove sa kojima će se ovdašnje stanovništvo suočavati.

Pročitajte još...   Zasjenjivanjem plastenika spriječite ožegotine na plodovima biljaka

Začini i bilje

Đurićeva je precizirala da je začinsko aromatično bilje najugroženiji segment biljnih genetičkih resursa u BiH.

Prirodna staništa ljekovitog bilja su prilično opustošena zato što RS i FBiH nemaju kontrolu ubiranja tih biljaka. Potrebno je zakonski urediti oblast njihovog prikupljanja. Da bi se definisalo ko može ući u eko-sistem i brati bilje, te da za to plati naknadu. Istakla je Đurićeva.

Banka gena

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci i koautor studije Dragojla Golub tvrdi da su životinjski genetički resursi u nepovoljnijem položaju od biljnih.

Dolazi do smanjenja broja jedinki, a neke od rasa životinja smo nepovratno izgubili. Pasmine poput krave buše, bosanskog brdskog konja i svinje mangulice su ugrožene.  Zbog čega je neophodno unaprijediti pravni okvir u ovoj oblasti i osnovati banku gena da bi bio zaštićen nasljedni materijal.

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić istakao je da su genetički resursi prirodno bogatstvo koje smo naslijedili od predaka. Zbog čega smo obavezni da ih sačuvamo za buduće generacije.

To ćemo uraditi samo ako se odgovorno i domaćinski odnosimo prema njima. S tim u vezi, u strategijama ruralnog razvoja definisali smo zaštitu i poboljšanje agrobiodiverziteta, očuvanje banke gena biljnih i šumskih resursa, kao i genetičkih resursa koji se odnose na stočarstvo.

Studija

Studija o agrobiodiverzitetu RS nastala je u okviru trogodišnjeg programa “Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumama i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi”. Program je sufinansirala Njemačka agencija za tehničku podršku zemalja u razvoju GIZ.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske