Potop ribarstva zbog epidemije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Potop ribarstva zbog epidemije

Ribarstvo u Republici Srpskoj koje već duži period muče problemi nalazi se na ivici propasti, a dodatni udarac uzgajivačima zadala je epidemija virusa korona, jer se izvozi na kašičicu, a izostaje i veći plasman na domaće tržište zbog slabe potražnje i prejake konkurencije.

Direktor preduzeća “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj” Zoran Tepić kaže da je zbog virusa korona promet pao za više od 70 odsto.

Našu firmu veoma je pogodila ova situacija, jer smo orijentisani na izvoz, a i dalje trpimo negativne efekte. Situacija je krenula nabolje, ali to još nije dovoljno. Važno je da do sada nije dolazilo do prekida investicija i otkaza, ali ako ova nepovoljna situacija bude nastavljena, ništa nije isključeno. Kazao je Tepić i istakao da im je pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u proteklom periodu mnogo značila.

Tepić za “Glas Srpske” ističe da se još nisu vratili na sva inostrana tržišta.

Na neka tržišta, poput Hrvatske, pitanje je da li ćemo se i vratiti, s obzirom na to da Hrvati forsiraju kupovinu domaćih proizvoda. Zbog toga i mi treba da postupimo na isti način te regulišemo uvoz da bismo višak proizvodnje mogli plasirati na domaće tržište, kazao je Tepić.

Gubitke sabira i preduzeće “Butreks ribarstvo”, čiji vlasnik Veljko Buđen ističe da sada izvoze 40 odsto od onoga što se plasiralo na inostrano tržište do 15. marta, dok su troškovi ostali isti.

Neki troškovi se mogu smanjiti, ali šta ću sa onim fiksnim na koje ne mogu uticati. Situacija je jako teška. Kalifornijsku pastrmku trenutno izvozimo samo u Srbiju, kazao je Buđen.

Zbog trenutne situacije kaže da će, kako je krenulo, 30 tona prerasle ribe najvjerovatnije pustiti u rijeku, jer je ne može prodati.

Pročitajte još...   Počeo 11. Međunarodni sajam pčelarstva, pčelinjih proizvoda i opreme

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju u Privrednoj komori RS Dragan Šepa kaže da su za pohvalu aktivnosti i mjere koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Naime, ribarstvo je ove godine znatno podržano i uključeno u sistem podsticaja za kapitalne investicije, kazao je Šepa.

Jača podrška

U ribnjacima u Srpskoj lani je proizvedeno 2.047 tona ribe, što je više za 16 odsto u odnosu na 2018. godinu. Načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mladen Stojanović kaže da je šarana proizvedeno za 55 odsto manje, dok je istovremeno pastrmke uzgojeno za 56 odsto više.

Da bi postojeći resursi i potencijali bili kvalitetno korišćeni, tržišne potrebe za ribom i ribljim proizvodima zadovoljene, a ribarstvo postala konkurentna grana i dobra osnova za ekonomski rast, ovu oblast treba još više jačati, između ostalog, poboljšavanjem poslovnog ambijenta za domaća i strana ulaganja, kazao je Stojanović.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća