Potpisan Memorandum o izgradnji mreže protivgradnih stanica | Agroportal.ba
Agro vijesti

Potpisan Memorandum o izgradnji mreže protivgradnih stanica

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisali su danas u Beogradu memorandum kojim je predviđeno da Srbija finansira izgradnju 25 automatskih protivgradnih stanica u podrinjskom dielu Republike Srpske.

Realizacija zajedničkog projekta automatske protivgradne zaštite u slivu rieke Drine omogućiće dodatnu protivgradnu zaštitu i za poljoprivredne proizvođače u Srbiji. Posebno dela Zapadne Srbije koji je najčešće pogođen gradom.

Ulaganje preko Drine

Ministar Nedimović je objasnio da Srbija ulaže u protivgradni sistem preko Drine jer ima interes da dejstvom sa lijeve obale rijeke zaštiti poljoprivredu na svojoj teritoriji.

Ministar je ukazao da postoji problem sa protivgradnom zaštitom zapadnog dijela Srbije. Sistem iz stare SFRJ više ne funkcioniše pa su prostori uz Drinu, poput Malog Zvornika, Bajine Bašte, Ljubovije i ostalih mjesta uvijek bili izloženi gradu.

Pročitajte još...   U Srpskoj opet pronađeni usjevi GMO soje

Sa druge strane, Republika Srpska nije imala sopstveni interes za pokrivanjem sistemom protivgradne zaštite tog područja. Srbija inicirala potpisivanje ovog sporazuma, dodao je Nedimović.
Kako je naglasio, detalji sistema, koji će se protezati od Zvornika do Ruda i uz 25 protivgradnih stanica imati i 10 antenskih stubova za komunikaciju, biće utvrđeni u studiji a preliminarna procena je da će investicija koja će biti plaćena iz budžeta Republike Srbije biti od 700.000 evra do 800.000 evra.

Mi na ovaj način branimo ovaj dio Srbije koji je najviše bio izložen gradu u posljednjih deset godina.

Ministar očekuje da će automatski sistem protivgradne zaštite biti spreman da dejstvuje sljedeće sezone. Dodao je da na tom terenu na protivgradnoj zaštiti ništa nije rađeno 30 godina.

Pročitajte još...   U Bijeljini postavljen makroogled kukuruza sa 65 vrsta hibrida

Ministar Pašalić je istakao da neće biti problema oko zemljišta za ovaj sistem. Biti će postavljen na zemljištu koje kontrolišu “Šume Republike Srpske”. Dio sistema bi mogao biti izgrađen već do kraja ove godine.

Lokacije smo odredili, možemo veoma brzo da uđemo u instalaciju tih sistema. Očekujem da do kraja godine može da bude instalirano nekoliko lansera.

Rekao je Pašalić i dodao da će nove stanice biti dio protivgradnog sistema Republike Srpske.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Žetva soje pri kraju, prinosi neočekivano niski

Agro vijesti

Cijena kupusa pet puta veća u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)