Potpisan sporazum: Za poljoprivredni razvoj u BiH osigurano oko 12 miliona eura | Agroportal.ba
Agro vijesti

Potpisan sporazum: Za poljoprivredni razvoj u BiH osigurano oko 12 miliona eura

žitarica
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predsjednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) Gilbert Houngbo potpisali su sporazum o financiranju za Projekt poljoprivrednog razvoja i ruralnih poduzeća (READP), vrijedan 11.787.000 eura.

Kredit će biti alociran 60 posto na Federaciju BiH, što je 7.062.200 eura i 40 posto na Republiku Srpsku kojoj će biti doznačeno 4.724.800 eura.

Važno je reći da je ovo povoljan aranžman s rokom otplate 18 godina i grace periodom od tri godine. Projekt će biti implementiran na cijeloj teritoriji BiH, i to u 90 općina. Očekujemo da će ovaj projekt poboljšati organizaciju manjih proizvođača i njihovo udruživanje kako bi lakše osvojili tržište.

 

rekao je ministar Bevanda.

Pročitajte još...   Podsticaj malinarima

Po njegovim riječima, cilj projekta je povećati prihode mladeži u ruralnim sredinama i siromašnih domaćinstava tako što će biti angažirani u profitabilnim agro-biznisima.

Od ovog projekta se očekuje da direktno uključi i ostvari korist za 8.650 korisnika iz ciljnih domaćinstava i oko 5.000 indirektnih sudionika koji će imati koristi od povoljnih ulaganja u infrastrukturu.

objasnio je Bevanda.

Pročitajte još...   Ženske ruke krote zemlju i traktor

On je zahvalio predstavnicima IFAD-a koji su omogućili da dođe do ovog ugovora, te izrazio nadu da će entitetske vlade uspješno uspostaviti komunikaciju s općinama gdje će projekt biti implementiran.

Sporazum je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera preduzetih na sprječavanju širenja virusa korona i propisanih epidemioloških mjera, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM