Kasni berba jagoda, tek su u fazi cvijetanja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kasni berba jagoda, tek su u fazi cvijetanja

Nestabilno vrijeme – smjena sunčanih i kišnih dana i oscilacija temperature uticali su da ove godine kasni berba jagoda, saglasni su proizvođači ovog bobičastog voća u RS.

jagoda

Foto: Ilustracija

Nedostatak sunca

Govore da su takve vremenske prilike usporile rast biljaka te sezona branja jagoda, koja obično kreće početkom maja, kasniće oko dvije sedmice.

Iako su se jagode u ovom periodu ranijih godina nalazile u fazi sazrijevanja, sada su tek u fazi cvjetanja. Tako da će prvi rod ovog voća kasniti. Rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Objasnio je da se jagode sada  nalaze u fazi cvjetanja, jer im je nedostajalo sunca. Te je dodao da se i u  maju ne mogu očekivati veliki prinosi.

Očekuju se manji prinosi

Proizvođači ovog bobičastog voća mogu da očekuju  manje prinose  za 20 do 30 odsto nego ranijih godina. Jedina dobra stvar za proizvođače jagoda je što su bile niske temperature, pa nema ni bolesti ni insekata. To će sigurno pojeftiniti proizvodnju, kazao je Dojčinović.

Plastenička proizvodnja nedovoljna

Prema njegovim riječima, jagode koje se sada nalaze na tržištu su uglavnom iz plasteničke  proizvodnje.

Mada, i to su dosta manje količine. Jer plastenici mogu proizvesti jagode samo za prvu ruku, kazao je Dojčinović.

On je stava da dok je manja proizvodnja odmah  su cijene više. Pa tako i ne čudi da se sadašnje cijene kreću od osam do 10 KM po kilogramu jagoda.

jagoda

Foto: Omar Tursić

Vrijeme i radna snaga

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, ističe da berba jagoda ove godine kasni upravo zbog lošeg vremena. Te da se u drugoj polovini maja može očekivati rod.

Proizvodnja jagoda ovih dana suočena je s dva velika problema. Prvi je taj što berba kasni zbog niskih jutarnjih temperatura tokom aprila, što usporava sazrijevanje jagoda. Dok je drugi problem radna snaga, kazao je Marjanović.

Dodao je da prozvođači intenzivno traže berače jagoda za ovu sezonu, ali zasad ih nema u potrebanom broju.

Pročitajte još...   “Šećerana” u rukama povjerioca
Prve jagode sredinom maju

S planataža “Jović” iz Prijedora, gdje se bave klasičnom proizvodnje na otvorenom, kažu da će prve plodove jagoda da uberu tek sredinom maja.

Sezona jagoda ove godine kasni 15 dana. A sve zbog lošeg vremena i niskih temperatura. Prvo branje biće u drugoj polovini maja. Jer je tek krenulo odmetanje plodova, kažu s ove plantaže.

Ni u Bijeljini nije bolje stanje

Mujo Bogaljević iz Poljoprivredne zadruge “Agrofarmer” Janja, kod Bijeljine, govori da čak i i kad se uzgajaju u plastenicima, najraniji plodovi ove godine stižu tek u drugoj polovoni aprila. Jer je nemoguće u ovakvim klimatskim uslovima, kada nedostaje toplote i svjetlosti, podstaći vegetaciju da buja. Dodao je da jagode koje se gaje u kontrolisanim uslovima nemaju zavidan kvalitet.

Jagoda koja je trebalo da već polako stiže za berbu, trenutno se nalazi u fazi cvjetanja. Tako da je sama berba ove godine odgođena i za 20 dana. Rekao je Bogaljević i dodaje da se u ovom dijelu RS cijena jagoda kreće od pet do šest KM po kilogramu.

U Sarajevu kasni i plastenička

Srđan Kenjić, proizvodač jagoda iz Istočne Iliže, kaže da  se rod na otvorenom može očekivati tek za 20 dana. Te da je vrijeme glavni krivac za to.

Ove godine nam i u plastenicima kasni berba. Tek smo juče ubrali prve plodove, kazao je Kenjić.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije