Potrošnja mesa pada, gubici se gomilaju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Potrošnja mesa pada, gubici se gomilaju

Domaći živinari poručuju da će se, ako što hitnije ne budu uvedene odgovarajuće mjere zaštite domaće proizvodnje, mnogi od njih naći u svojevrsnom kolapsu.

Poručuju da su pad potrošnje na domaćem tržištu u proteklom periodu, te prekomjeran uvoz mesa i prerađevina, učinili da se peradari iz Srpske i BiH uhvate za glavu, sabirajući minuse u svom poslovanju. Spas, između ostalog, vide u privremenoj obustavi uvoza u BiH proizvoda iz pomenutog sektora, odnosno uvođenju prelevmana na robe iz inostranstva.

Ovaj period u sektoru živinarstva ocjenjuju kao najteži u posljednjih pet i više godina. Upozoravaju da, međutim, ne znaju koliko će još moći tako, jer su, kako priznaju, na samom izmaku finansijske snage.

Još od ranije, mada bezuspješno, zahtijevaju smanjenje ukupnih davanja i ukidanje parafiskalnih nameta, povećanje stimulacije za proizvodnju, obezbjeđivanje povoljnijih izvora finansiranja proizvodnje, zaštitu domaće proizvodnje i eliminaciju nelojalne konkurencije.

Otežan plasman

U Udruženju živinara RS naglašavaju da se stanje u ovoj oblasti samo usložnjava.

Plasman je veoma otežan, a muku mučimo i sa zalihama gotovih proizvoda i mesa u klaonicama, kako zbog pada potrošnje, tako i zbog velikog uvoza. Epidemija korona virusa je dodatno pogoršala situaciju, jer je cijena pilećeg mesa bila zamrznuta, dok su cijene sojine sačme i kukuruza, koje uvozimo, drastično porasle. Poslije marta je ukinuto zamrzavanje cijena, ali nismo mogli da korigujemo cijene zbog stanja na tržištu. Takođe, uvozimo čak 85 odsto sirovina za stočnu hranu, čija je cijena porasla zbog pandemije, kao i trošak transporta.

Objašnjava sekretar ovog udruženja Nebojša Rakić.

Pročitajte još...   Hrnjić u Stocu: Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu

Prema njegovim riječima, ogroman problem živinarima bilo je zatvaranje hotela i restorana u RS i BiH, koji su veliki potrošači mesa i jaja.

Kad je riječ o izvozu u Srbiju i Hrvatsku, tamo su sada duplo niže cijene nego prije korone, pa nam se ne isplati izvoziti. Takođe, bojimo se najave izvoza iz Evrope u BiH, a ako do toga dođe, biće to po damping cijenama. Naime, njima je bolje ovdje prodavati meso po marku nego da tamo plaćaju marku da se ono uništi. Prodajne cijene kod nas opadaju, naplata s produženim rokovima plaćanja je otežan.

Kontramjere

Podsjeća da su živinari prije par dana imali sastanak s ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji im je obećao da će obići domaća preduzeća iz ove branše, te vidjeti šta može da se učini da se pomogne živinarima.

Ranije smo od entitetske vlasti tražili da regresiraju kamate za naše kredite, ali ništa nismo postigli, uz objašnjenje da za to nema novca. Takođe, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je rekao da će priča s prelevmanima teško ići, jer tako rizikujemo kontramjere. Vidjećemo šta će biti u narednom periodu.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH naglašavaju da cjelokupna domaća prerađivačka industrija zahtijeva hitnu zaštitu.

Kupiti domaće

Nemanja Vasić, potpredsjednik ove komore, naglašava da je sada pravo vrijeme za uvođenje mjera kako bismo, do neke sljedeće eventualne krize, ojačali svoje proizvodne kapacitete.

Svaki sporazum ima klauzulu da, ako je domaća proizvodnja ugrožena, država može da uvede mjere zaštite. Mi ništa nećemo uspjeti ako carine ne uvedemo u paketu, i za sirovine i za gotove proizvode iz uvoza. Dakle, mjere koje bi nam pomogle su sezonska zabrana uvoza, te uvođenje prelevmana za kompletnu prerađivačku industriju.

Kaže Vasić.

Pročitajte još...   Fokus za izvoz BH piletine, ostaje region

Naglašava da su u posebnom problemu proizvođači svinjskog i goveđeg mesa, koje nije zaštićeno carinama, zbog čega je njihova proizvodnja svedena na minimum.

Domaći peradari više puta su se obratili i potrošačima u RS i BiH, apelujući na njih da kupuju domaće proizvode.

Time za sebe i svoje porodice obezbjeđuju kvalitetnu, zdravu i sigurnu hranu iz kontrolisane proizvodnje. Takođe, doprinose očuvanju radnih mjesta ogromnog broja zaposlenih i egzistenciji njihovih porodica.

Poručili su više puta iz Udruženja živinara RS.

“Nema dugovanja poljoprivrednicima”

U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da se svim poljoprivrednicima,  pa i peradarima, pomoglo tako što su prihvaćeni apsolutno svi zahtjevi za kapitalne investicije podneseni u ovoj godini.

Tako će, umjesto planiranih 6,9 miliona, za kapitalne investicije u 2020. biti izdvojeno 14 miliona KM. Podijeljen je regresirani dizel, gdje će umjesto planiranih 5,5 miliona, biti isplaćeno 7,4 miliona KM. Podsticaji se isplaćuju redovno, a prema poljoprivrednicima nemamo nikakvih dugovanja.

Kažu u ovom ministarstvu.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM