Preliminarni izvještaj direkcije za hranu EU pozitivan | Agroportal.ba
Agro vijesti

Preliminarni izvještaj direkcije za hranu EU pozitivan

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra pozitivnim preliminarni izvještaj Direkcije za hranu, zdravlje, analize i revizije EU nakon inspekcijske posjete s ciljem procjene sistema kontrola u peradarstvu radi odobravanja izvoza mesa i proizvoda od mesa peradi iz BiH u EU, prenosi Capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo je odličan izvještaj i čestitam svim učesnicima u ovom procesu, koji su uložili mnogo napora i sredstava da bi bili zadovoljeni standardi EU, rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu, naglasivši da se zvaničan i pozitivan izvještaj Direkcije očekuje za tri sedmice, a možda i prije.

Šarović je saopštio detalje preliminarnog izvještaja u kojem se navodi da sistem zvaničnih kontrola u principu može da obezbijedi adekvatne garancije da će meso i proizvodi mesa od peradi biti proizvedeni u skladu sa relevantnim zahtjevima EU, pod uslovom da svi nedostaci pregleda budu otklonjeni.

U izvještaju je navedeno da postoji sveobuhvatan i dokumentovan sistem zvaničnih kontrola u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa peradi, koji uključuje redovne kontrole u objektima, a sistem službenih kontrola podržan je od mreže i akreditovan od službenih laboratorija, koje su u stanju da obezbijede pouzdane rezultate testiranja.

Generalno, tim je primijetio značajna poboljšanja u sistemu zvaničnih kontrola, uključujući i akreditaciju laboratorija i uslove u objektima u odnosu na prethodnu kontrolu, naveo je Šarović.

Prema njegovim riječima, u preliminarnom izvještaju se dodaje i da centralni nadležni organ, odnosno Kancelarija za veterinarstvo BiH ima uspostavljene adekvatne procedure, kako bi dobijene preporuke iz prethodne kontrole bile adekvatno primijenjene.

Pročitajte još...   "Poljoagro" izvozi 800.000 sadnica voća u Rusiju

Šarović je saopštio da je monitoring obavljen nad nadležnim institucijama BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, laboratorijama u Banjaluci i Sarajevu i četiri izvozna objekta – po dvije klanice i dvije kompanije za preradu.

On je istakao da su od 15 prijavljenih kompanija izabrane četiri.

BiH je godinama neuspješno pokušavala da dobije dozvolu za izvoz mesa i proizvoda od mesa peradi. Ovaj posao smo uradili odlično i nadamo se najboljem. Ukoliko uspijemo u ovom poduhvatu, biće to veliko priznanje. Ovo je razvojna industrija u BiH i mogućnosti za razvoj i izvoz su neslućene, smatra Šarović.

Naglašavajući da BiH u peradarskoj industriji izvozi više nego što uvozi, Šarović je naveo da se trenutno izvozi oko 10.000 tona, a proizvodnja garantuje izvoz najmanje 15.000 tona.

Glavno tržište za meso i proizvode od mesa peradi je Hrvatska, istakao je Šarović, dodajući da ne vjeruje u eventualne blokade Zagreba, kao u slučaju izvoza mlijeka.

On je najavio da će kada bude završena priča o pilećem mesu, sljedeći cilj biti da bude završen posao u vezi sa izvozom svih vrsta mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusiju.

Pročitajte još...   Dobro stanje ozimih usjeva

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH LJubormi Kalaba rekao je da su Inspektori Direktorata zadovoljni svim što je urađeno od 2012. godine, a da su posebno pohvalili laboratorije.

Od 12 preporuka iz 2012. godine dvije su se odnosile na konzumna jaja. Od preostalih 10 riješili smo osam. Ostale su dvije preporuke oko procedura u objektima, koje vrlo brzo možemo da otklonimo. Ustanovljeni su određeni nedostaci u proizvodnji i to će biti rješavano u hodu, tvrdi Kalaba.

Inspekcijski tim Direktorata boravio je u BiH od 26. septembra do 6. oktobra.

Izvor: Capital.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka