Preliminarni izvještaj direkcije za hranu EU pozitivan | Agroportal.ba
Agro vijesti

Preliminarni izvještaj direkcije za hranu EU pozitivan

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra pozitivnim preliminarni izvještaj Direkcije za hranu, zdravlje, analize i revizije EU nakon inspekcijske posjete s ciljem procjene sistema kontrola u peradarstvu radi odobravanja izvoza mesa i proizvoda od mesa peradi iz BiH u EU, prenosi Capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo je odličan izvještaj i čestitam svim učesnicima u ovom procesu, koji su uložili mnogo napora i sredstava da bi bili zadovoljeni standardi EU, rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu, naglasivši da se zvaničan i pozitivan izvještaj Direkcije očekuje za tri sedmice, a možda i prije.

Šarović je saopštio detalje preliminarnog izvještaja u kojem se navodi da sistem zvaničnih kontrola u principu može da obezbijedi adekvatne garancije da će meso i proizvodi mesa od peradi biti proizvedeni u skladu sa relevantnim zahtjevima EU, pod uslovom da svi nedostaci pregleda budu otklonjeni.

U izvještaju je navedeno da postoji sveobuhvatan i dokumentovan sistem zvaničnih kontrola u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa peradi, koji uključuje redovne kontrole u objektima, a sistem službenih kontrola podržan je od mreže i akreditovan od službenih laboratorija, koje su u stanju da obezbijede pouzdane rezultate testiranja.

Generalno, tim je primijetio značajna poboljšanja u sistemu zvaničnih kontrola, uključujući i akreditaciju laboratorija i uslove u objektima u odnosu na prethodnu kontrolu, naveo je Šarović.

Prema njegovim riječima, u preliminarnom izvještaju se dodaje i da centralni nadležni organ, odnosno Kancelarija za veterinarstvo BiH ima uspostavljene adekvatne procedure, kako bi dobijene preporuke iz prethodne kontrole bile adekvatno primijenjene.

Pročitajte još...   Firma Agrofruit izvezla šest tona voća

Šarović je saopštio da je monitoring obavljen nad nadležnim institucijama BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, laboratorijama u Banjaluci i Sarajevu i četiri izvozna objekta – po dvije klanice i dvije kompanije za preradu.

On je istakao da su od 15 prijavljenih kompanija izabrane četiri.

BiH je godinama neuspješno pokušavala da dobije dozvolu za izvoz mesa i proizvoda od mesa peradi. Ovaj posao smo uradili odlično i nadamo se najboljem. Ukoliko uspijemo u ovom poduhvatu, biće to veliko priznanje. Ovo je razvojna industrija u BiH i mogućnosti za razvoj i izvoz su neslućene, smatra Šarović.

Naglašavajući da BiH u peradarskoj industriji izvozi više nego što uvozi, Šarović je naveo da se trenutno izvozi oko 10.000 tona, a proizvodnja garantuje izvoz najmanje 15.000 tona.

Glavno tržište za meso i proizvode od mesa peradi je Hrvatska, istakao je Šarović, dodajući da ne vjeruje u eventualne blokade Zagreba, kao u slučaju izvoza mlijeka.

On je najavio da će kada bude završena priča o pilećem mesu, sljedeći cilj biti da bude završen posao u vezi sa izvozom svih vrsta mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusiju.

Pročitajte još...   Uspješni proizvođači bundeve iz Semberije, porodica Sjerić,

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH LJubormi Kalaba rekao je da su Inspektori Direktorata zadovoljni svim što je urađeno od 2012. godine, a da su posebno pohvalili laboratorije.

Od 12 preporuka iz 2012. godine dvije su se odnosile na konzumna jaja. Od preostalih 10 riješili smo osam. Ostale su dvije preporuke oko procedura u objektima, koje vrlo brzo možemo da otklonimo. Ustanovljeni su određeni nedostaci u proizvodnji i to će biti rješavano u hodu, tvrdi Kalaba.

Inspekcijski tim Direktorata boravio je u BiH od 26. septembra do 6. oktobra.

Izvor: Capital.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije