Utorak , Septembar 17 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Pozitivan primjer iz Semberije, uzgoj bundeve kao alternativa

Pozitivan primjer iz Semberije, uzgoj bundeve kao alternativa

Porodica Sjerić iz semberskog sela Ljeljenča prije osam godina krenula je u proizvodnju bundeve, čime su pokazali da i kod nas mogu uspjeti alternativne kulture, za koje se može obezbijediti i tržište, piše Blic.rs

Foto: S.R. Mrkonjić

Podršku u ovoj organskoj proizvodnji imaju od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, grada Bijeljina, ali i međunarodnih organizacija. Na svom porodičnom imanju organizovali su i „Dane bundeve” gdje je predstavljen širok asortiman proizvoda u kojima se koristi bundeva, koju nazivaju i kraljicom zdrave hrane.

Prvu sjetvu bundeve porodica Sjerić imala je 2010. godine, iako je početak u proizvodnji bio težak prvenstveno zbog nedostatka odgovarajuće mehanizacije. Niko Sjerić kaže da su ove godine posijali bundevu na šest hektara, tikvu golicu, koja se proizvodi zbog sjemena, muskantnu tikvu od koje se prave kašasti sokovi i hokaido tikvu koja se koristi u ugostiteljstvu.

Semberija ima kapacitete za proizvodnju bundeve, a zdrava hrana je naša budućnost. Ova proizvodnja je zahtjevna, treba uložiti dosta u nabavku mehanizacije, dosta truda, ali može lijepo da se živi, kaže Sjerić.

Sa obiljem dragocjenih ljekovitih svojstava bundeva je nezaobilazna namirnica na trpezi, istakla je Milena Sjerić.

Od bundeve može da se pravi sve. Slatki, slani i kiseli program. Prave se sokovi, slatka, kolači, pite i čorbe. Kombinuje se sa jabukom, mrkvom i dunjom. Bundeva pomaže ljudima sa oboljelom prostatom, ulje od bundeve je odlično za kožne bolesti poput psorijaze. Dokazano je da bundeva posjeduje antiupalna, antikancerogena i antidijabetička svojstva, kaže ova domaćica.

Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ističe da iako organska proizvodnja nije uobičajena, Ministarstvo poljoprivrede RS kroz svoje pravilnike o podsticajima podržava ovaj način proizvodnje. On je rekao da je organski način proizvodnje za 30 odsto skuplji u odnosu na tradicionalni trend u Evropi i svijetu. Pojašnjava da organska proizvodnja zahtjeva da se vodi računa o nivou đubrenja, o vrsti đubrenja i zaštiti.

Koordinatorka za prekogranični region „Drina- Sava” Mirela Čaušević kaže da podršku u razvoju malih gazdinstava pružaju i međunarodne organizacije.

Pomažemo nabavku mehanizacije do 10.000 evra, organizujemo obuku za poljoprivredne proizvođače i na druge načine podstičemo ovu proizvodnju, istakla je Čauševićeva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da očekuje da se više poljoprivrednika u Semberiji počne baviti ovom proizvodnjom jer je sudeći po svemu proizvodnja bundevom isplativija od ratarskih kultura.

Proizvodnja zdrave hrane

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da se kroz Agrarni fond ovog grada podstiče poljoprivredna proizvodnja i to prije svega zdrave hrane.

Proizvodnja bundeve, iako je pionirski posao na našem području ima odličnu perspektivu, rekao je Mićić.

Na „Danima bundeve” posjetioci su mogli probati razne slane i slatke specijalitete, te upoznati se sa njenim ljekovitim svojstvima i proizvodima koji se sve više koriste u ishrani.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Proizvođačima malina malo 2,5 KM po kilogramu

Nakon završene berbe malina u Republici Srpskoj, proizvođači i otkupljivači još pregovaraju o cijeni. Zbog …