Strategija o poljoprivredi BiH osuđena na propast: Srpska protiv nove agencije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Strategija o poljoprivredi BiH osuđena na propast: Srpska protiv nove agencije

Bosna i Hecegovina bi mogla da izgubi 60 miliona maraka iz IPA fondova za ruralni razvoj jer u državi nema dogovora oko usvajanja zajedničke strategije koju zahtjeva Evropska unija, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: hariscalkic.com

Kako saznajemo, strategija bi trebalo da bude usvojena do kraja ove godine kako bismo u 2018. godini mogli da apliciramo za novac iz IPA II, koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Međutim, kočnicu prave entitetske vlade koje dva mjeseca ne žele da dostave svoje mišljenje na pripremljeni tekst, kako bi strategija bila upućena na usvajanje u Parlament BiH.

Problem je i što bi navodno nakon usvajanja strategije trebalo da se formira nova agencija za plaćanja na državnom nivou preko koje bi se entitetima raspoređivao novac iz IPA fondova.

Pročitajte još...   Šef odjeljenja za poljoprivredu Saša Tanić sastao se sa ministrom poljoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem

Naši izvori tvrde da, ukoliko to bude jedan od uslova Vlada RS nikada neće pristati na usvajanje strategije, jer to predstavlja prenos nadležnosti na nivou BiH u oblasti agrara. Istovremeno, visoki zvaničnici iz SDS na nivou BiH kažu da se treba formirati ta agencija, ali da to ne znači formiranje državnog ministarstva poljoprivrede kako se to predstavljalo u javnosti. Iz SNSD odgovaraju da se iza svega kriju loše namjere aktuelne vlasti u Sarajevu, te da će oni učiniti sve da spriječe prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

Ukoliko ta strategija dođe pred poslanike u PD BiH, poslanici SNSD će se usprotiviti njenom usvajanju. Tom strategijom, i nekim drugim koje su u pripremi, pokušava se oblast agrara prenijeti na nivo BiH kao i da se osnivanjem nove agencije uhljebe kadrovi SDS i oduzmu ingerencije Ministarstvu poljoprivrede RS, tvrdi Milica Marković, poslanica SNSD.

U Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH navode da je uslov za korištenje fondova IPA II od 2014 – 2020 da sve države korisnice imaju sektorske strategije.

Da bi koristila novac iz IPA II BiH treba da usvoji strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja. Zbog promjene pristupa EU sa projektnog na sektorski isto važi i za sve druge sektore,  navodi Marina Kavaz Siručić, portparol DEI. Kaže da bi, usvajanjem strategije, BiH mogla da očekuje oko 30 miliona evra za sektor poljoprivrede do kraja 2020. godine.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje