Prerada krompira prioriter u Srebrenici (VIDEO)
Agro vijesti

Prerada krompira prioriter u Srebrenici (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je, nakon posjete fabrici za preradu krompira “Grin grupa Bosna” u Srebrenici, da prerađivački kapaciteti u Republici Srpskoj, odnosno u BiH, mogu da opstanu kada otkupljuju primarnu proizvodnju od domaćih proizvođača i da je to politika od koje se neće odustati. 

krompira

Foto: Facebook

Nedopustivo je da proizvođači ne mogu da plasiraju svoje proizvode i imaju viškove, a da prerađivači te proizvode uvoze. To ne razvija našu ekonomiju. Potencirao sam i danas u razgovoru sa menadžmentom ove firme da se orijentiše na domaću proizvodnju, istakao je Košarac.

Sorta “fontana”

On smatra izolovanim slučajem i trenutno opravdanim uvoz krompira u ovoj firmi, jer se na domaćem prostoru ne proizvodi sorta “fontana” za preradu, ali i da je neophodno ostvariti sinergiju ove kompanije sa domaćim proizvođačima, obezbijediti im to sjeme i obučiti za proizvodnju te vrste krompira za koju će imati sigurnog otkupljivača u ovom preduzeću.

Ovo je jedina firma ove vrste na zapadnom Balkanu i ona ima perspektivu da napravi trajne ugovore sa proizvođačima krompira u Srpskoj i BiH da proizvode određenu vrstu krompira za nju, te da to omogući dodatno zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta u primarnoj i sekundarnoj proizvodnji, rekao je Košarac novinarima.

Ministarstvo podstiče proizvodnju

On je ukazao na to da se kroz podsticajne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske mogu stvoriti uslovi za proizvodnju određene vrste krompira za ovu kompaniju i u Srebrenici, Semberiji, Lijevče polju, Rogatici i Romaniji i da se tom kooperacijom stvori ozbiljan brend u proizvodnji i preradi krompira u Republici Srpskoj i BiH.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se lokalne zajednice i sve ostale strukture uključe u izgradnju sistema saradnje proizvođača sa ovom firmom koja ima perspektivu da preradom domaće sirovine izađe na svjetsko tržište sa svojim proizvodima.

Pročitajte još...   Izvoz pilećeg mesa u EU nije obustavljen niti ugrožen

Institucije će omogućiti izvoz

Košarac je obećao da će resorno ministarstvo zakonski omogućiti izvoz domaćih prerađevina na svjetsko tržište, kao što su zemlje CEFTE i EU.

To je zajednički cilj svih u BiH koji treba da doprinese razvoju ekonomije, jačanju i razvoju primarne proizvodnje. Ali i prerađivačkih kapaciteta, ocijenio je Košarac.

“Sajam krompira”

On je rekao da ga raduje nastojanje i borba opštinskih struktura u Srebrenici za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje i Srba i Bošnjaka.

Danas smo razgovarali i o poslovanju i plasmanu proizvoda drugih srebreničkih firmi. Ali i o agrarnim projektima i ulaganjima. Jer su Srebrenica i Bratunac prepoznatljivi po proizvodnji maline i još nekih kultura i to ćemo promovisati i razvijati.

Naglasio je Košarac i dodao da je danas proistekla ideja i o organizovanju sajma krompira u Srebrenici.

Prema njegovom mišljenju, Srebrenica ima značajno mjesto, a opredjeljenje Savjeta ministara je da se stvore uslovi da se ona brže razvija.

Nacionalni park “Drina”

Košarac je rekao da postoje ozbiljni planovi za razvoj agroturizma na srebreničkom području u okviru Nacionalnog parka “Drina”. Te da će uskoro sa jednom od organizacija UN biti održan sastanak o izradi strategije razvoja agroturizma u ovom kraju.

Nacionalni park i Banja Guber treba da upotpune turističku ponudu i kapacitete turizma u BiH, zaključio je Košarac.

Fokus na većem izvozu

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić je nakon sastanka sa Košarcem i posjete fabrici za preradu krompira rekao da su skoro svi proizvodni kapaciteti u ovoj opštini orijentisani ka izvozu. Te da je ova posjeta značajna radi stvaranja uslova za olakšanje izvoza.

Želimo i da prerada krompira proradi punim kapacitetom. Da se obezbijedi sirovina na našem području i Republici Srpskoj. Opština će podržati proizvodnju krompira i omogućiti da se obave analize zemljišta i da se utvrdi gdje je moguće organizovati tu proizvodnju. Koja treba da, uz proizvodnju maline, bude primarna u agraru ove opštine, istakao je Grujičić.

Turski investitor

Menadžer u ovoj firmi Nada Pavlović rekla je da “Grin grupa Bosna” zapošljava 30 radnika. Te da je od prošle godine u vlasništvu “Grin grupe Turske” koja je oživjela rad ovog preduzeća nakon nekoliko godina zastoja.

Pročitajte još...   Javni poziv za dostavu ponuda za veliku količinu malina - isključivo svježih

Ona je precizirala da trenutno proizvode pomfrit. Ali da se spremaju da prošire proizvodnu ponudu.

Prošle godine smo testirali i reparirali mašine i raspoloživu tehnologiju. Nabavili još novih mašina s ciljem osvajanja proizvodnje novih artikala i derivata od krompira, pojasnila je Pavlovićeva.

Traže kooperante

Prema njenim riječima, na ovim prostorima uzgaja se konzumni krompir koji ne odgovara za preradu. A nabavili su sjeme “fontana” i sa kooperantima iz Semberije zasijali 34 hektara da bi proizveli odgovarajući krompir za preradu.

Ona kaže da proizvode plasiraju u regiji Birač, te da namjeravaju da prošire tržište. Ali i da ostvare saradnju sa proizvođačima krompira iz Rogatice, sa Romanije, iz Nevesinja i drugih krajeva Srpske i BiH. Da počnu da siju odgovarajuću vrstu krompira za preradu u ovoj fabrici. Te da to postane trajna saradnja koja će proizvođačima garantovati siguran plasman, a ovoj fabrici sirovinu za preradu.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Objavljen Pravilnik o uslovima podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu

Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine