Košarac najavio pomoć države za otvaranje novih tržišta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac najavio pomoć države za otvaranje novih tržišta

Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je nakon posjete Poljoprivrednom dobru “Semberija” u Bijeljini da će intenzivnim razgovorima nastojati da ovom lideru u proizvodnji žitarica i uljarica omogući izvoz na tržište istočnih zemalja.

Košarac u posjeti Semberiji

Procjene govore da oni imaju kapacitete za to, sa godišnjom proizvodnjom 5.000 tona pšenice, a sa onim što se otkupi PD `Semberija` ima na raspolaganju 11.000 tona pšenice. Rekao je Košarac novinarima i dodao da će se kompanija bazirati na prodaju brašna, jer je isplativije prodavati gotov proizvod, nego sirovinu.

On je naveo da ovo poljoprivredno dobro ima i godišnju proizvodnju mlijeka preko 1,5 miliona litara i projekciju za narednu godinu od tri miliona litara, što govori da je riječ o respektabilnoj kompaniji kojoj treba podrška institucija.

Košarac je najavio podršku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa svim primarnim poljoprivrednim proizvođačima, navodeći da je njihova obaveza i nadležnost da obezbjeđuju nova tržišta.

Raduje me koncept razvoja ove kompanije koja ima stotinjak radnika i kapacitete da može zaposliti značajno više ljudi, rekao je Košarac i najavio podršku za dalji razvoj PD “Semberija”.

Direktor PD “Semberija” Branimir Andrić izjavio je nakon razgovora sa Košarcem da očekuju institucionalnu pomoć za plasman sirovine i svojih poluproizvoda, prvenstveno brašna, na tržišta istočnih zemalja, te naveo da imaju kapacitet za izlazak na tržišta Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Imamo sirovinu i potencijal za preradu i izvoz brašna, rekao je Andrić, navodeći da su pšenicu odličnog kvaliteta proizveli na 800 hektara.

Prema njegovim riječima, PD “Semberija” na farmi trenutno ima 160 krava u muži i plan da to sljedeće godine bude 360 krava u muži, odnosno 430 krava na farmi, a godišnja proizvodnja 1,5 miliona litara mlijeka trebala bi biti podignuta na tri miliona litara.

Pročitajte još...   Saharski pijesak i ribolov

Posjetu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca novinari su iskoristili za pitanje o problemu plasmana junećeg mesa koji je izražen među farmerima u Semberiji.

Košarac je rekao da je potrošnja smanjena zbog kovida-19, kao i spoljnotrgovinski promet, te da ni sam nije zadovoljan stanjem zatečenim sa izvozom mesa iz BiH u Tursku.

Činjenica je da su u ovom procesu bile izolovane klaoničarske kompanije iz Republike Srpske i moj koncept je da u ovaj posao moraju jednako biti uključene kompanije iz Srpske i Federacije BiH i da se mora otkupljivati domaća proizvodnja. Naveo je Košarac i ocijenio da su u tom procesu uočavani i neki nedostaci.

On je kao cilj najavio da se kvota za izvoz mesa u Tursku podigne sa 3.000 tona na 5.000 tona u ovoj godini, naglašavajući da je zato potreban ravnopravan tretman svih klaoničarskih kapaciteta u Republici Srpskoj i FBiH, uz permanentnu obavezu otkupa domaće proizvodnje.

Prema njegovim riječima, intenzivno se razgovara sa Evropskom komisijom u BiH da se otvori pitanje izvoza crvenog mesa i u zemlje EU.

FBiH je nešto kasnila sa popunjavanjem upitnika, Republika Srpska je to uradila i sad je to u fazi usaglašavanja sa Evropskom komisijom, a vjerujem da bismo kroz taj način mogli otvoriti novo tržište i dati šansu domaćim primarnim poljoprivrednicima, kasnije i klaoničarima, da razvijaju svoje kompanije, rekao je on.

Navodeći da je otvorena trgovina telećeg i junećeg mesa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je nešto usporena usljed epidemije kovid-19, Košarac je rekao da su intenzivirani i kontakti sa Kinom, te da je upitnik popunjen u ime BiH i da su svoje odgovore dostavili i Republika Srpska i FBiH.

Zagovarao sam i nedavno imao sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH da nastavimo započete aktivnosti kada je u pitanju izvozu mesa u Rusiju, dodao je Košarac i rekao da kontakte otežava epidemija virusa korona.

On je ocijenio da se samo otvaranjem novih tržišta može obezbijediti razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje.

Moramo poštovati međunarodne ugovore i raditi na otvaranju novih tržišta, što je naša institucionalna obaveza i na tome predano radimo, u saradnji sa resornim ministarstvima u Republici Srpskoj i FBiH, s ciljem da očuvamo primarnu poljoprivrednu proizvodnju i razvijamo prerađivačke kapacitete, zaključio je Košarac.

On je istakao da je u BiH potrebno dodatno urediti ovu oblast i da se radi na realizaciji važnog projekta čipovanja i popisa stoke, zbog standarda EU i drugih tržišta. 

Pročitajte još...   Nagrada vrijednom domaćinu, ovca ojagnjila četvoro jagnjadi

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Živinari BiH zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe uvoza

Agro vijesti

Farmeri smanjuju proizvodnju mlijeka zbog troškova