Prijavili se za podsticaj sa lažnim podacima o zasijanim površinama | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prijavili se za podsticaj sa lažnim podacima o zasijanim površinama

proljećna sjetva

Kod 38 korisnika podsticaja utvrđeno je potpuno neslaganje prijavljenih površina pod usjevom merkantilne pšenice sa stanjem na terenu, zbog čega će biti sankcionisani i u naredne dvije godine neće imati pravo na bilo koju vrstu podsticaja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske je kod 60 korisnika uočila djelimično neslaganje prijavljenih površina sa stanjem na terenu, a potpuno tačni podaci evidentirani su kod 47 korisnika.

Kontrolisano je 145 korisnika na ukupnoj površini od 767,39 hektara.

Svi korisnici koji su dali netačne podatke u prijavi za sjetvu merkantilne pšenice biće sankcionisani tako što će imati pasivan status u naredne dvije godine, odnosno u tom periodu neće imati pravo na bilo koju vrstu podsticaja propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Poručili su iz resornog ministarstva.

Pročitajte još...   Poljoprivredni podsticaj u Brčko distriktu nije oporezivi promet za ulazak u PDV

Od ove godine, osim uobičajenih kontrola na licu mjesta, kontrole će biti vršene i softverskim sistemom “etfarm” (etFarm) gdje su podaci elektronskog katastra i podaci iz registra poljoprivrednih gazdinstava povezani sa satelitskim snimcima, što znatno olakšava identifikaciju prijavljenih sjetvenih površina na terenu.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 03.06.2020. godine

Osim kontrole sjetvenih površina pod merkantilnom pšenicom, ovim sistemom će biti nastavljena i kontrola sjetvenih površina zasijanih uljanom repicom, suncokretom i sojom.

U ovaj softver trenutno su uključene digitalizovane katastarske čestice u 21 opštini.

Ovim softverom je omogućena kontrola, odnosno prepoznavanje usjeva-prijavljenog načina korištenja zemljišta za parcele koje su uključene u softver.

Kontrole će biti vršene kontinuirano do početka žetve ovih poljoprivrednih kultura.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku ponovo od ove sedmice