Primjer uspješne poljoprivredne proizvodnje porodice Tešić iz Lopara | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Primjer uspješne poljoprivredne proizvodnje porodice Tešić iz Lopara

Na području Lopara je 646 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i 1.500 hektara obradivog zemljišta. U kraju, poznatom po proizvodnji šljive i jabuke, najviše je voćnjaka, ali se posljednjih godina sve više poljoprivrednika bavi i plasteničkom proizvodnjom povrća i stočarstvom. Primjer je i porodica Tešić, piše rtrs.tv

Petočlana porodica Tešić iz loparskog sela Tobut obrađuje 80 dunuma zemlje. Siju kukuruz i ječam.

Imaju farmu bikova, muznih krava i ovaca. Više od pet decenija bave se i voćarstvom, a prošle godine obnovili su stari voćnjak od 10 dunuma, zasadivši 600 stabala šljive. Perspektivu vide i u plasteničkoj proizvodnji povrća.

Imamo plastenike, 450 kvadrata, a radimo i povrće na otvorenom, većinom papriku rogu, paradajz, malo krastavca. Radimo i druge kulture, kaže Radenka Tešić.

Posla u seoskom domaćinstvu ima mnogo. Ali, složno, sve stižu, kaže najstariji član domaćinstva osamdesetdvogodišnji Nedeljko Tešić.

Najpotrebnije je pravilno razmišljanje, kada se sije i kad da se sprema. Nije lako baviti se se poljoprivredom, teško je raditi. Ali ipak, može se zaraditi, ističe Nedeljko Tešić.

Budući da Majevica raspolaže odličnim klimatskim uslovima, potencijalima i resursima, poljoprivreda je jedan od mogućih strateških pravaca razvoja.

Prošle godine smo distribuirali našim poljoprivrednicima 20 plastenika, a plan je da to uradimo i u ovoj godini, rekao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Projektima u agraru, nastoje spriječiti sve češće odlaske iz ove nerazvijene opštine, uglavnom oslonjene na dijasporu, u kojoj živi oko 5.000 Majevičana.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.

Komentariši