Proizvođači malina nezadovoljni | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvođači malina nezadovoljni

Proizvođači malina iz Bratunca, Srebrenice i Milića nezadovoljni su zbog najavljene visine premije za prošlogodišnji rod ove voćne vrste, a koja bi trebala da iznosi 10 pfeniga za kilogram.

Iz Udruženja malinara “Vila-met” kažu da je prošlogodišnji rod podbacio za 50 odsto, i da su i pored dobre otkupne cijene od oko 3 i po marke, ostali na nuli.

Prošlogodišnja cijena malina bila je dobra, ali je rod podbacio tako da premija od 10 pfeninga po kilogramu neće stimulisati proizvodnju za narednu godinu. Novca, kažu proizvođači, neće biti dovoljno ni za finansiranje proljetnjih radova.

Pročitajte još...   Gradiške ustanove kulture pomažu direktno domaće cvjećare

Iz ministarstva poljoprivrede danas nismo dobili komentar. Zato su iz udruženja malinara regije Birač istakli da u Srednjem Podrinju više od 1500 domaćinstava živi isključivo od malinarstva, dodajući da su premije male.

Istovremeno, potražnja za malinom na svjetskom tržištu sve je izraženija. U Srbiji , u ariljskom kraju, hladnjačari nude ugovore sa cijenom od 2,15 evra po kilogramu.

Pročitajte još...   Sastanak na temu protesta poljoprivrednika u Odžaku

I iz srebreničke hladnjace najavljuju da će ovogodišnja cijena biti dobra jer je malina izuzetno tražena.

Malinari srednjeg Podrinja najavili su da će uputiti zahtjev i lokalnim zajednicama da bi se iz opštinskih budžeta takođe izdvajala podsticajna sredstva za proizvodnju jagodičastog voća.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo