Samo 1.500 poljoprivrednika u RS uplaćuje doprinos za penziju
Agro vijesti

Samo 1.500 poljoprivrednika u RS uplaćuje doprinos za penziju

doprinos za penziju
U Republici Srpskoj broj poljoprivrednika koji sami sebi uplaćuju penzijsko i invalidsko osiguranje povećava se iz godine u godinu. Tako da je krajem 2020. godine on iznosio 1.549, dok je broj dobrovoljnih osiguranika dostigao 1.040.

Prema podacima Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje RS, krajem 2019. godine broj poljoprivrednih osiguranika bio je 1.379, dok je broj dobrovoljnih osiguranika iznosio 1.041.

Kako kažu iz Fonda PIO RS, osnovica za obračun doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za poljoprivrednike u 2021. godini predstavlja 30 odsto prosječne bruto plate u RS za prethodnu godinu. Koja je iznosila 1.485 KM, što za rezultat ima osnovicu od 445,50 KM.

Ta osnovica pomnožena sa stopom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje od 18,5 odsto daje iznos od 82,42 KM, koje poljoprivrednik uplaćuje na mjesečnom nivou.

saopštili su iz Fonda PIO RS.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da su izuzetno niska stopa uplate, a automatski i niska penziona osnova, kao i drugi izvori prihoda koje imaju poljoprivrednici, razlog malog broja poljoprivrednih osiguranika.

Imamo veliki broj starijih ljudi, nosilaca poljoprivrednih gazdinstva, koji po nekom drugom osnovu ostvaruju pravo na penziju, tako da nemaju potrebu i za dodatnim osiguranjem.

kazao je Marinković

Pročitajte još...   Poljoprivrednicima HNK 1,8 miliona KM

Različite kategorije

Kako kaže, u RS ima oko 34.000 registrovanih gazdinstava, a svako od njih ima nosioce različitih kategorija.

Svaki od tih nosilaca mora uplaćivati zdravstveno i penziono osiguranje. U zavisnosti od toga po kojem osnovu su registrovani te da li su zaposleni ili ne, i uplaćuju osiguranje.

Kako navode iz Fonda, kada su u pitanju dobrovoljni osiguranici, najniža osnovica za uplatu doprinosa predstavlja 60 odsto prosječne bruto plate u prethodnoj godini i daje iznos od 891 KM.

Ta osnovica pomnožena sa stopom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje od 18,5 odsto, daje iznos od 164,84 KM. Što predstavlja minimalnu mjesečnu obavezu dobrovoljnog osiguranika.

navode iz Fonda PIO RS.

Pročitajte još...   Digitalno doba smanjilo je jaz između sela i grada

Iz Fonda dodaju da dobrovoljni osiguranici mogu vršiti uplatu i na veći iznos. S tim da ne mogu uplatiti manji iznos od navedenog.

Ko je osiguranik?

Osiguranikom se smatra lice koje obavlja poljoprivrednu djelatnost i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva. Pod uslovom da na dan prijave na osiguranje nije starije od 50 godina života. Te da je navršilo ili da do 65 godina života može navršiti najmanje 15 godina staža osiguranja. Kao i da ima opštu zdravstvenu sposobnost i da nije obavezno osigurano po drugom osnovu.

Tokom 2020. godine poljoprivredni osiguranici plaćali su iznos od 78,08 KM. Dok su dobrovoljni osiguranici plaćali 156,18 KM za penzijsko i invalidsko osiguranje na mjesečnom nivou.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji