Proizvođači mlijeka gase proizvodnju (VIDEO)
Agro vijesti

Proizvođači mlijeka gase proizvodnju (VIDEO)

Proizvođači mlijeka u Bosni i Hercegovini i dalje čekaju povećanje otkupne cijene mlijeka. Proizvođači iz oba entiteta krajem marta uputili su dopis svim prerađivačima u zemlji u kojima su naveli da je od 1. aprila minimalna cijena mlijeka standardne kvalitete 0,95 maraka po litri. Zbog niske cijene su, kako kažu, ispod granice rentabilnosti, pa sve više njih odustaje od proizvodnje.

proizvođači mlijeka

Foto: Ilustracija

Od početka godine Nebojša Đokić iz Dvorova, zbog niske cijene mlijeka i visokih troškova, bio je prinuđen da zasuši dio grla na svojoj farmi. Uz konstantna poskupljenja i cijenu mlijeka koja stagnira, skoro je nemoguće opstati.

Nebojša Đokić, proizvođač mlijeka

Proljetna sjetva, prošla godina bila loša, kukuruz stvarno loš kod nas, silaža loša, narod nema hrane, teško da prehranimo stoku, a u svoj toj situaciji cijena mlijeka nikakva. Dvije marke litar sirutke, a litar mlijeka 72 feninga. Koliko oni proizvoda od litra mlijeka iskoriste, a nama daju mrvice.

Pročitajte još...   Mljekari traže plavi dizel, nadležni ignorišu

Proizvođači mlijeka ističu da su u nezavidnom položaju jer cijenu diktira otkupljivač.

Otkupljivači diktiraju cijenu

Nemamo pariteta, ne prati nas mljekara sa poskupljenjem našim. Naše je da radimo, a oni određuju našu cijenu, našeg proizvoda. Malo mi je to nelogično, ali je istinito.

Da je situacija u sektoru mljekarstva zabrinjavajuća, već duže vrijeme upozorava i Vladimir Usorac, predsjednik entitetskog Udruženja proizvođača mlijeka.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS

Smanjila se proizvodnja jedno 30 %, da ne pretjeram. Ffarma koja proizvodi 2000 litara ima gubitak 500 KM dnevno ili 15000 mjesečno ili 200 000 godišnje. Tu nema više proizvodnje, zadužujemo se za concentrate, za sve. Mislim da su ljudi pri krajnjoj granici.

Ministarstvo obećava pomoć

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske kažu da je trenutna premija za mlijeko 25 feninga po litru, a proizvođači mlijeka mogu se nadati i sredstvima iz Kompenzacionog fonda.

U 2021. godini mjesečna premija u prosjeku iznosila oko 2,5 miliona KM. Iz Kompezacionog fonda još uvijek nije isplaćena premija, a o daljim aktivnostima vezanim za podršku mljekarima naknadno ćemo obavjestiti javnost.

Početkom naredne sedmice proizvođači očekuju sastanak sa nadležnima, kako bi se ovo pitanje konačno razriješilo.

Pročitajte još...   Proizvodnja svježeg mlijeka u padu, a izvoz raste
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS

Ponedjeljak, utorak da ćemo razgovarati. Očekujem u ponedjeljak upravni odbor, jer mi smo donijeli zaključak da je mlijeko 95 feninga. Sad će bar oni koji su potpisali fakturisati 95 feningi. Gdje to ide, ne bih ni ja znao.

Mljekari u Bosni i Hercegovini zahtijevaju od nadležnih da im pomognu i zaštitnim taksama i uvoznim carinama. Ako pomoć izostane, uvjeravaju da neće imati drugog izbora nego da zatvore farme.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?