Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Žurba je najveća greška koju čine proizvođači paprike u plastenicima, poručuju stručnjaci, a insekti i bolesti su najveći neprijatelji bogatom urodu.

To je proizvođačima paprike s područja Doboja, njih 20, poručio Stevo Mesarović, stručni saradnik na obuci poljoprivrednika u resornom ministarstvu, na predavanju koje im je održao.

Ako jako rano idemo sa sadnjom, u martu, onda nam biljka u nekom opterećenju, kada je najosjetljivija, ulazi u loš period. Treba ići sa sadnjom do polovine aprila, ne treba žuriti, od berbe u maju nema para.

smatra Mesarović.

Ovog savjeta se držala Sadeta Bečić iz Kotorskog, pohvalivši se da u svom plasteniku već bere paprike.

Svaki dan moraš raditi. Svako jutro nema spavanja, muž i ja ustajemo u četiri sata. Upravo sam s njive došla na predavanje.

kaže Sadeta.

Pročitajte još...   Temperaturne oscilacije veoma opasne: Kako semberski povrtari štite biljke

Nevenki Zorčić iz Lipca glavobolju zadaju insekti koji uzrokuju bolesti, najprije lisna uš.

Mi to tretiramo, ali rađaju se nove generacije, tako da je jako teško… Zatim, tu su ove promjene vremena, danju 40 stepeni, a noću se spusti ispod 10, što ni nama ni biljkama ne odgovara.

kaže Zorčićeva.

Ima rješenja. Ima dobrih izbora preparata sa kratkom karencom i riješiće se problem, nije drastično. Na nekim mjestima je malo veći napad, ali kad pogledamo oko plastenika da ima toliko divlje vegetacije naravno da će biti i insekata.

navodi Mesarović.

Pročitajte još...   Usorac: Jedino rješenje uvođenje prelevmana i carine

Nakon što se izbore s insektima, proizvođači se bore s cijenom paprike, a ona prve klase planirano je da se plasira na tržište EU, dok ostatak ide na preradu u modričku zadrugu “Eko plod”.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica