Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Iako je kod većine proizvođača jagoda ove godine urod umanjen zbog loših vremenskih prilika, mraza i hladnog vremena u periodu cvata ove kulture, sanski poljoprivrednik Ibrahim Aganović kaže kako su jagode na njegovim parcelama rodile kao nikad do sada.

Razlog tome je, kako kaže, vrsta jagode koja cvjeta i daje plod nešto kasnije, pa joj niske temperature nisu naškodile. Kaže kako ove godine očekuje rekordan urod, a zbog toga što se radi o jagodama koje su organski uzgojene, bez upotrebe pesticida i drugih hemijskih proizvoda, sočne su i ukusne, pa su zbog toga i veoma tražene među kupcima.

Ove godine se ubismo od posla, pa sam pored svih članova porodice angažovao i dodatne berače kako bismo stigli uraditi sav posao. Ovom godinom sam prezadovoljan, za razliku od većine kolega, kod kojih je urod podbacio.

ističe Aganović.

Pročitajte još...   Voćnjacima i vinogradima nedostaje radnika

Inače, ovaj vrijedni poljoprivrednik jedan je od najvećih individualnih proizvođača povrtarskih i drugih poljoprivrednih kultura na ovim prostorima.

Potiče iz poznate porodice koja se već generacijama bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a različitim kulturama kultivisao je preko 20 hektara plodne ravnice smještena na lokalitetu Mađarice, nedaleko od ovog grada. Među Sanjanima je ova uzorita porodica poznata i po nadimku Hašimovići, koji potiče od njihovog čuvenog pretka Hašima, koji je u prošlosti bio na glasu kao poznat i vrijedan zemljoradnik. Vlastite proizvode prodaje na štandu ispred porodične kuće i kaže kako kupci već godinama insistiraju da ono što kupuju bude organska i zdrava hrana proizvedena na prirodan način i bez upotrebe vještačkih materija. Aganović kaže kako tokom cijele godine kupcima ima šta da ponudi, jer kada se završi sezona prodaje svježeg voća i povrća, tada prodaje svoje nadaleko poznate salate i druge prerađevine od voća i povrća.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici iz RS i FBiH formiraju udruženje na državnom nivou

Sve je domaće, s provjerenom organskom i zdravstvenom kvalitetom.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka