Uzgajivačima svinja pomoć od 700.000KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja pomoć od 700.000KM

Radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, proizvođačima voća, te uzgajivačima svinja u Republici Srpskoj biće isplaćena sredstva podrške u ukupnom iznosu od 2.200.000 KM.

uzgajivačima svinja

Foto: Ilustracija

Voćari i svinjogojci

Sredstva su odobrena iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske. A biće usmjerena tako da će proizvođači voća dobiti oko 1.500.000 KM, a uzgajivači svinja oko 700.000 KM.

Isplata će se vršiti na osnovu zahtjeva koji će se podnositi Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske, a u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a čija se objava očekuje početkom ove sedmice u Službenom glasniku Republike Srpske.

Pročitajte još...   U Obudovcu raste pravi voćarski raj

Voćari će dobiti jednokratnu pomoć do 500 KM po hektaru, a biće obuhvaćeni proizvođači kruške i koštičavog voća (šljiva, breskva, nektarina, kajsija, trešnja, višnja), a za ove namjene biće izdvojeno oko milion KM. Očekuje se da će pomoć dobiti oko 1.000 registrovanih voćara, koji pod voćem imaju oko 2.000 hektara.

Osim toga, dodatnih 500.000 KM biće izdvojeno za nabavku sadnica (jabuke, šljive, kruške i breskve), ovom vrstom podrške biće omogućeno podizanje 100 hektara novih zasada voća.

50 KM po utovljenoj svinji

Uzgajivači svinja biće podržani do 50 KM po utovljenoj svinji, a očekuje se da će ovu vrstu podrške dobiti oko 90 uzgajivača, a koji su utovili oko 14.000 tovnih svinja za navedeni obračunski period.

Pročitajte još...   Pojava novih žarišta afričke kuge unijele strah kod farmera

Sve navedene mjere podrške su kreirane uz podršku udruženja voćara i uzgajivača svinja, uvažavajući i njihove sugestije.

Uzgajivači svinja podnose zahtjev za navedenu podršku Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske do 30.juna, dok voćari za jednokratnu pomoć zahtjev podnose do 31. jula, a za nabavku sadnica do 15. septembra.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice