Uz oznaku geografskog porijekla potrošači znaju da jedu autentičan bh. proizvod | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uz oznaku geografskog porijekla potrošači znaju da jedu autentičan bh. proizvod

Kao potvrdu da je riječ o autohtonim proizvodima iz Bosne i Hercegovine, još prošle godine četiri domaća proizvoda dobila su oznaku geografskog porijekla.

Riječ je o visočkoj pečenici (Udruženje mesoprerađivača Proizvođači visočke pečenice i sudžuke), nevesinjskom krompiru (Udruženje proizvođača nevesinjskog krompira Nevesinje), livanjskom siru (Udruženje za zaštitu porijekla livanjskog sira) i livanjskom izvornom siru (Udruženje proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar).

Ova oznaka mnogo znači proizvođačima, ali i potrošačima koji mogu biti sigurni da je ono što kupuju i koriste kvalitetno i autentično.

Htjeli smo da odvojimo visočku pečenicu, onu pravu, jer postoji mnogo plagijata koji se zovu isto visočka pečenica. Da počnemo označavanje i zaštitu našeg proizvoda odlučili smo se i zbog činjenice da počinjemo proizvoditi visočku pečenicu u Tešnju te da nismo htjeli da se drugi kite našim perjem i prodaju proizvode istog naziva. Interes za visočku pečenicu porastao je od dobijanja ove oznake, ljudi se raspituju šta je to, a sada mogu i po oznaci znati koja je originalna. To nam je posebno značajno zbog stranih državljana koji dolaze u Visoko i žele probati autentičan proizvod s oznakom geografskog porijekla.

kazao je za Klix.ba Edin Babić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača ViPS Visoko.

Pročitajte još...   Savjet ministara upropastio popis poljoprivrede u BiH

S obzirom na to da se proizvodnja visočke pečenice vrši na tradicionalan način, Babić kaže da, iako interes za ovim proizvodom raste, ne razmišljaju o pokretanju masovnije proizvodnje.

Nemoguće je na veliko proizvoditi ovo meso, jer se postupak njegovog sušenja obavlja tako da morate imati kontrolu nad svakim komadom mesa kako bi sve bilo uspješno. Zbog toga ostajemo pri proizvodnji u količinama u kojima smo je i do sada obavljali, ali uz olakšanje zbog oznake geografskog porijekla, jer kupci sada znaju, kada kupe naše meso, da su kupili originalnu visočku pečenicu.

poručio je Babić.

Oznaka geografskog porijekla znači i proizvođačima autohtonog livanjskog sira, a Jozo Baković, predsjednik Udruženja Cincar, kazao nam je kako bi im ova oznaka značila mnogo više kada bi dobili i izvozni broj.

Mi možemo dobiti nešto ovom oznakom samo ako dobijemo izvozni broj. Do sada smo napravili zadrugu i ispunili određene uslove, sada čekamo komisiju da dođe i da provjeri da li smo ispunili sve što je potrebno kako bismo mogli izvoziti svoje proizvode. Očekujemo da bi krajem juna ili početkom jula mogli doći te da bismo izvoz mogli početi u oktobru ove godine. Mi jesmo dobili zaštitu izvornog porijekla, ali sada moramo dokazati da je ono što smo napisali u specifikaciji i istina. Nadam se da će proći sve dobro i da ćemo dobiti dozvolu za izvoz, jer nas trenutno samo to može spasiti, a tada bi nam i ova oznaka značila mnogo više.

kazao je Baković.

Pročitajte još...   Ministarstvo poljoprivrede pripremilo podsticaje za kapitalne investicije

Cijene, svjestan je, koje bi dobili u evropskim zemljama, ne mogu dobiti u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je standard u našoj zemlji niži nego u zemljama Evropske unije.

Nama, ustvari, i ne treba cijelo evropsko tržište. Nama je dovoljno da dobijemo dozvolu da možemo slobodno izvoziti u Dalmaciju, to je naše glavno tržište, gdje i sada imamo veliki broj kupaca.

zaključio je Baković.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo