Inicijativa za brendiranje semberskog kupusa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Inicijativa za brendiranje semberskog kupusa

kupus

Na inicijativu najvećih proizvođača i prerađivača kupusa u Semberiji, okupljenih u zemljoradničkoj zadruzi Povrtarstvo, pokrenuta je inicijativa za brendiranje semberskog kupusa. Zaštita geografskog porijekla donijela bi korist poljoprivrednim proizvođačima, ali i garanciju kvaliteta potrošačima.

Semberski povrtari su posjekli mladi kupus i parcele pripremili za novi ciklus poizvodnje. Sadnja je počela ovih dana, a možda će, već na jesen, glavice kupusa sa ove parcele imati zaštićeno geografsko porijeklo.

Kao ‘bijeljinski kupus’ bili smo prepoznatljivi u Beogradu, gdje se mnogo kupovao, pa su građani gledali samo registarske tablice, a nisu gledali u kupus. Možda je to jedan od načina da se vratimo na tržište koje smo izgubili.

izjavio je Mićo Živić, direktor ZR Povrtarstvo iz Donjeg Crnjelova.

Pročitajte još...   Mlinari se bogate preko leđa seljaka?

Sve više se radi i prerada kiseljenjem, čime se postiže stabilnost u proizvodnji i plasmanu. Brendiranje je značajan iskorak.

Oznaka geografskog porijekla ne samo za kupus, već i za ostale poljoprivrdene proizvode, mnogo bi značila jer bi pokazali u svijetu da se ovdje u Semberiji može proizvesti i kvalitetno i tradicionalno.

istakao je Mladen Lazić, proizvođač i prerađivač povrća.

Geografsko porijeklo, kao jedan od vidova brendiranja, zahtijeva udruživanje i zajednički nastup proizvođača, ističu nadležni.

Ovo je kolektivno pravo, ovdje su svi pred zakonom ravnopravni. I najveće pravno lice i najmanji proizvođač, koji su članovi te grupe, tog udruženja koje je pokrenulo proces zaštite, imaju zakonski potpuno ravnopravne uslove.

rekao je Šef Odsjeka za sertifikaciju i označavanje hrane Agencije za bezbjednost hrane BiH, Dragan Brenjo.

Pročitajte još...   U Semberiji pronađeni usjevi GMO soje

Rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragan Zarić naglasio je da da u ovoj ustanovi mogu dobiti adekvatnu stručnu pomoć i podršku za sve probleme koji se odnose na gajenje kupusa i agrotehniku.

Oko 1.500 povrtara iz Semberije proizvodi kupus na 620 hektara. Oni će se dogovarati koje sorte i hibride kupusa mogu da nose oznaku zaštićenog geografskog porijekla. U stručnom i finansijkom dijelu postupka brendiranja imaće podršku od Ministarstva poljoprivrede i gradske uprave.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''