Saga o dodijeli 230 hektara zemljišta u Bijeljini i dalje traje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Saga o dodijeli 230 hektara zemljišta u Bijeljini i dalje traje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić istakao je da Skupština grada Bijeljina treba da putem zakupa poljoprivrednim proizvođačima dodijeli 230 hektara zemljišta koje je u vlasništvu Republike Srpske, piše srpskainfo.com

On je naveo da je Skupština grada već dva puta odgađala ovo pitanje, te da se nada da će se ono uskoro naći na dnevnom redu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne dodjeljuje zemljište u zakup, već svaka lokalna samouprava, rekao je Mirjanić novinarima u Novoj Topoli.

Grupa poljoprivrednih proizvođača iz Gornjeg Crnjelova, kod Bijeljine, okupila se prošle sedmice ispred kancelarije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Bijeljini, gdje su istakli da je odluka resornog ministarstva o davanju zemljišta u zakup regularna, ali nekorektna, te da nisu znali za javni poziv za dodjelu zemlje pod koncesiju.

Pročitajte još...   Bez upisa u registar nema ni prava na podsticaje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tada je saopštilo da je na osnovu Zakona o koncesijama predviđeno da se koncesije daju pravnim licima, domaćim i stranim, dok fizička lica poljoprivredno zemljište koje je u vlasništvu Republike Srpske mogu da koriste isključivo putem zakupa, za šta su nadležne lokalne zajednice.

Iz Ministarstva su demantovali i tvrdnje poljoprivrednika iz Gornjeg Crnjelova da poziv za dodjelu u koncesiju zemljišta u ovom mjestu nije bio javan.

Javni poziv za dodjelu poljoprivrednog zemljišta pod koncesiju u pomenutom slučaju raspisan je u decembru 2017. godine, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske i dnevnim novinama, a bio je otvoren 45 dana za prijavljivanje i to je standardna procedura za sve javne pozive, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su naveli i da su saglasnost na izdavanje ovog zemljišta pod koncesiju dali i organi Gradske uprave Bijeljina.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bronzana medalja “Pajić” vinima

Agro vijesti

Ministar Košarac: Adekvatnim politikama smanjili smo uvoz mesa i grožđa u BiH

Komentariši