Petak , Oktobar 18 2019
Početak / Agro vijesti / Proizvođači prijete masovnim protestima zbog smanjenja podsticaja

Proizvođači prijete masovnim protestima zbog smanjenja podsticaja

Proizvođači mlijeka sa područja Federacije BiH (FBiH) organizovaće masovne proteste ako Vlada FBiH do 23. aprila ne promijeni svoju odluku kojom je podsticaje za ovu godinu smanjila sa 0,30 na 0,25 feninga po litru proizvednog mlijeka.

mlijeka

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika registrovanih u Sekciji poljoprivrede, stočarstva i ratarstva Muhamed Halilović smatra da je ovom odlukom Vlade FBiH proizvođačima mlijeka svezana “omča oko vrata i izrečena smrtna presuda za mljekarstvo.

Na terenu je situacija katastrofalna. Ljudi odlaze i ostavljaju imanja. Tražimo podsticaje od 0,30 feninga. Ako to ne prihvate izaći ćemo na ulice.

On je pojasnio da ovakvim podsticajima nije moguće očuvati rentabilnost, dok cijena mlijeka konstantno pada, a cijena hrane za stoku raste.

Proizvođači mlijeka suočavaju se i sa problemom uzgoja priplodnih junica, čija je cijena na stranom tržištu veća od 4.000 KM.

I podsticaji za priplodne junice smanjeni su sa 700 na 418 KM. Moramo proizvoditi svoja grla, a ne da ih uvozimo iz inostranstva.

Upozorava da je stočarstvo u FBiH potpuno ugroženo ovakvim potezima Vlade FBiH.

Poljoprivredni proizvođači pitaju se i šta će raditi veterinari u oko 200 stanica ako se grana stočarstva ugasi.

Izvor: Nezavisne

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Mljekari gase farme, voćari i povrtlari smanjuju zasade

Zbog loše podsticajne politike na nivou Federacije BiH poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu nalaze se u …