Intervju Mirzet Krehmić – direktor poljoprivrednje zadruge “Žepački rolend” | Agroportal.ba
Agro intervjuAgro vijesti

Intervju Mirzet Krehmić – direktor poljoprivrednje zadruge “Žepački rolend”

Kada je prije petnaestak godina počela ekspanzija proizvodnje jagodičastog voća, mnogi poljoprivrednici su već mahom počeli uzgajati maline, kupine i jagode, vjerujući da je budućnost poljoprivredne proizvodnje baš u ovom sektoru. Već tada su u BiH osnovane poljoprivredne zadruge i udruženja s ciljem što efikasnijeg rada u ovom sektoru.

Mnogi poljoprivrednici su uzeli velik zalogaj, zasadili i po nekoliko duluma jagodičastog voća, naročito malina. Već na samom početku otkupna cijena ovog voća bila na zadovoljavajućem nivou. Za samo nekoliko godina, malinarstvo je zaživjelo. Danas je Bosna i Hercegovina dvanaesta u svijetu po proizvodnji i izvozu maline.

Stanje u ovom sektoru iz godine u godinu je lošije. Naročito loša je bila 2018-ta godina kada su proizvođači malina širom BiH protestovali zbog nezadovoljstva otkupne cijene i odnosa otkupljivača prema proizvođačima.

Kakvo je realno stanje u ovom sektoru pitali smo direktora poljoprivrednje zadruge “Žepački rolend”- Željezno polje, gospodina Mirzeta Krehmića.

Kako ističe gospodin Krehmić, prošla godina je zbog loših vremenskih uvjeta i otkupne cijene maline bila najnepovoljnija za poljoprivredne proizvođače. Na području ZDK ima čak preko hiljadu. Zadruga “Žepački roland” djeluje kao spona između proizvođača i otkupljivača, odnosno hladnjačara.

Kako je u razgovoru rekao gospodin Krehmić, Zadruga “Žepački roland” svojim kooperantima, proizvođačima nabavlja sadni materijal. Te u potpunosti prati razvoj malinarstva i poljoprivrede općenito. Od procesa sadnje, preko proizvodnje te u konačnici otkupa maline. Kao i drugih voćnih i povrtnih sortimenata.

Pročitajte još...   Vinogradare vrijeme poslužilo ali je prodaja upitna

Trenutno na prostoru Centralne Bosne,odnosno Zeničko-Dobojskog Kantona otkup vrše kompanije koje se bave uzgojem, preradom i otkupom voća i povrća kao što su Delta, Natural Food i Bosnaplod d.o.o. Brčko.

Ono što zanima proizvođače je da li će cijena otkupa maile biti u porastu u odnosu na prethodnu godinu?

U toku su pregovori i ide se ka tome da se poveća cijena otkupa,kako bi i proizvođači i otkupljivači bili zadovoljni.To je pozitivna vijest i potrebno je ohrabriti proizvođače kako ne bi odustali od dosadašnjeg rada.

Da li će cijena otkupa maile biti u porastu u odnosu na predhodnu godinu?

U toku su pregovori i ide se ka tome da se poveća cijena otkupa,kako bi i proizvođači i otkupljivači bili zadovoljni.To je pozitivna vijest i potrebno je ohrabriti proizvođače kako ne bi odustali od dosadašnjeg rada.

 

U Savezu proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini smatraju da stanje malinarstva u BiH nije na zadovoljavajućem nivou te da je malinarstvo definitivno u lošijem položaju nego je to bilo prošle godine u istom periodu.

Glavni uticaj na to su imali loši klimatski uslovi, niske otkupne cijene, te uopće problemi oko organizacije samog otkupa na terenu. Što se tiče klimatskih uslova godina je lijepo krenula. Međutim obilne padavine su uzrokovale višak vlage u zemljištu i zraku. To dovodi do ubrzanog propadanja plodova i lošijeg kvaliteta. Dodatno, konstantne padavine i nedostatak ambalaže na terenu je otežalo i proces otkupa plodova jagodičastog voća. Problemi sa kojima se suočava sektor uticali su na pad morala u proizvodnji. Te odustajanju proizvođača od nastavka proizvodnje malina. Teško je govoriti o egzaktnom broju koliko je to proizvođača odustalo od ove proizvodnje. Prema procjenama očekuje se da će broj zasada malina biti umanjen minimalno za 50 posto u sljedećoj godini. Dodatno, treba imati na umu da trenutačno postoji dosta zapuštenih malinjaka koji se ne održavaju. Upitno je šta će se sa njima desiti i da li ih je moguće staviti u funkciju u narednom periodu.

Razlike u poticaju

Registrovani proizvođači malina imaju pravo da ostvare poticaj za svoju proizvodnju, kao i pravo na paušalnu naknadu koja iznosi 5 posto na neto vrijednost predanih dobara i usluga. U FBiH postoje poticaji sa kantonalnog i općinskog nivoa, a u RS republički i općinski poticaji. U FBiH nivo poticaja se razlikuje od kantona do kantona i od općine do općine. ZDK daje poticaj u iznosu od 25 feninga po kilogramu, kao i općina Olovo.

Pročitajte još...   Cijena maline neće biti ispod 3KM

Razvoj zasada maline rastao je mnogo brže od razvoja kapaciteta hladnjača, zbog čega se sektor našao u problemu.

Pored malinarstva, u novije vrijeme se na području ZDK aktivno bavi organskom proizvodnjom kornišona,u nešto manjem obimu proizvodnja borovnice i jagode.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka