Ponedjeljak , 27 Januara 2020
Početak / Agro reportaže / Malinjak na obali Lima terapija za autističnog dječaka Slavka

Malinjak na obali Lima terapija za autističnog dječaka Slavka

Rudo prati mnogo zanimljivih priča, poput one da ima rijeku najkraćeg toka, da je prvi grad koji se u ovoj zemlji gradio urbanistički. U malom gradiću na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, stanovništvo uglavnom živi od svog rada, od poljoprivrede i stočarstva. Fabrika i firmi nemaju, pa su uglavnom prepušteni sami sebi i milosti prirode, piše radiosarajevo.ba

Sa hiljadama drugih sudbinu dijeli i Sanja Mršević, majka autističnog dječaka koja je do sigurnije egzistencije odlučila doći uzgojem malina. Sanja je uspjela zasaditi manji malinjak, ali obzirom na stanje na tržištu, otkupnu cijenu i vremenske uslove koji u posljednje vrijeme ne idu u korist malim malinarima, to nije bilo dovoljno za život i izdržavanje porodice.

I nije Sanjina nesreća bila samo u nedostatku sredstava za život, već je proživjela i pravu porodičnu dramu kada su prije dvije godine njenom sinu, zbog blažeg oblika autizma, onemogućili pohađanje srednje škole.

Kada je ostao bez obrazovanja Slavko se ponovo našao u izolaciji, no njegova majka nije odustajala. Uključenost u svakodnevnicu i osjećaj korisnosti vraćala mu je kroz njegov angažman u proizvodnji malina. No, osim sreće za Slavka, Sanja je kroz uzgoj malina sebi i porodici trebala osigurati egzistenciju.

Željela je raditi i zaraditi, ali nije mogla sama. Kao nezaposlena majka dvoje djece nije imala novca za proširenje biznisa koje bi značilo i bolji život za njena dva sina.

Podršku su joj pružili USAID-ov Fond za podršku u razvoju biznisa marginaliziranih žena i Opština Rudo.

Od novca koji je dobila Sanja je zasadila još jedan malinjak i sada se nada da će moći proizvesti sedam ili osam tona malina. Ako je posluže vremenski uslovi i otkupna cijena bude dobra, Sanja se nada i lagodnijem životu. Od ovog novca kupili su i mašine za obradu zemlje, pa će rad u malinjaku biti lakši, ali i finansijski mnogo isplativiji.

Slavko pomaže i u podvezivanju sadnica, ali i berbi plodova, jer Slavko to može. Nema fizičkih nedostataka, pun je snage i života i rad u malinjaku za njega je jedan vid terapije ističe Sanja. Podrške ne nedostaje ni od drugog sina. I on pomaže i vrijedno radi. Malinjak na obali Lima za ovu porodicu više nije samo izvor zarade, već i prostor sreće.

Nada koju nam pruža ovaj malinjak jedna je od rijetkih svijetlih tačaka koje imamo u ovoj borbi. Znači i meni i mojoj porodici, ali ponajviše Slavku. Ako još i naša borba uspije i Slavko se vrati u školu i mi ćemo biti sretna porodica, ističe Sanja.

Svakog dana na velikom odmoru Slavko Mršević još uvijek odlazi do Srednjoškolskog centra Rudo kako bi vidio svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. Njegova borba za povratak u školu se nastavlja, a osjećaj uključenosti i korisnosti do okončanja bitke, Sanja će mu i dalje pružati kroz rad u malinjaku.

Sanja je jedna od stotinu žena kojoj su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i devet lokalnih uprava omogućili da pokrenu i razvijaju vlastiti biznis. Biznis koji im prvenstveno osigurava egzistenciju, samostalnost, ali i vraća vjeru u bolje sutra.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Pašalić: Tri nova dokumenta tokom godine za efikasniju proizvodnju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će tokom ove …