Malinjak na obali Lima terapija za autističnog dječaka Slavka | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Malinjak na obali Lima terapija za autističnog dječaka Slavka

Rudo prati mnogo zanimljivih priča, poput one da ima rijeku najkraćeg toka, da je prvi grad koji se u ovoj zemlji gradio urbanistički. U malom gradiću na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, stanovništvo uglavnom živi od svog rada, od poljoprivrede i stočarstva. Fabrika i firmi nemaju, pa su uglavnom prepušteni sami sebi i milosti prirode, piše radiosarajevo.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Sa hiljadama drugih sudbinu dijeli i Sanja Mršević, majka autističnog dječaka koja je do sigurnije egzistencije odlučila doći uzgojem malina. Sanja je uspjela zasaditi manji malinjak, ali obzirom na stanje na tržištu, otkupnu cijenu i vremenske uslove koji u posljednje vrijeme ne idu u korist malim malinarima, to nije bilo dovoljno za život i izdržavanje porodice.

I nije Sanjina nesreća bila samo u nedostatku sredstava za život, već je proživjela i pravu porodičnu dramu kada su prije dvije godine njenom sinu, zbog blažeg oblika autizma, onemogućili pohađanje srednje škole.

Kada je ostao bez obrazovanja Slavko se ponovo našao u izolaciji, no njegova majka nije odustajala. Uključenost u svakodnevnicu i osjećaj korisnosti vraćala mu je kroz njegov angažman u proizvodnji malina. No, osim sreće za Slavka, Sanja je kroz uzgoj malina sebi i porodici trebala osigurati egzistenciju.

Pročitajte još...   Šljiva sa Majevice na putu za EU (VIDEO)

Željela je raditi i zaraditi, ali nije mogla sama. Kao nezaposlena majka dvoje djece nije imala novca za proširenje biznisa koje bi značilo i bolji život za njena dva sina.

Podršku su joj pružili USAID-ov Fond za podršku u razvoju biznisa marginaliziranih žena i Opština Rudo.

Od novca koji je dobila Sanja je zasadila još jedan malinjak i sada se nada da će moći proizvesti sedam ili osam tona malina. Ako je posluže vremenski uslovi i otkupna cijena bude dobra, Sanja se nada i lagodnijem životu. Od ovog novca kupili su i mašine za obradu zemlje, pa će rad u malinjaku biti lakši, ali i finansijski mnogo isplativiji.

Slavko pomaže i u podvezivanju sadnica, ali i berbi plodova, jer Slavko to može. Nema fizičkih nedostataka, pun je snage i života i rad u malinjaku za njega je jedan vid terapije ističe Sanja. Podrške ne nedostaje ni od drugog sina. I on pomaže i vrijedno radi. Malinjak na obali Lima za ovu porodicu više nije samo izvor zarade, već i prostor sreće.

Nada koju nam pruža ovaj malinjak jedna je od rijetkih svijetlih tačaka koje imamo u ovoj borbi. Znači i meni i mojoj porodici, ali ponajviše Slavku. Ako još i naša borba uspije i Slavko se vrati u školu i mi ćemo biti sretna porodica, ističe Sanja.

Svakog dana na velikom odmoru Slavko Mršević još uvijek odlazi do Srednjoškolskog centra Rudo kako bi vidio svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. Njegova borba za povratak u školu se nastavlja, a osjećaj uključenosti i korisnosti do okončanja bitke, Sanja će mu i dalje pružati kroz rad u malinjaku.

Pročitajte još...   Vlada FBiH pomaže privredu sa 100 miliona maraka

Sanja je jedna od stotinu žena kojoj su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i devet lokalnih uprava omogućili da pokrenu i razvijaju vlastiti biznis. Biznis koji im prvenstveno osigurava egzistenciju, samostalnost, ali i vraća vjeru u bolje sutra.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)