Stočari u Semberiji uzgojili 2.000 grla za izvoz | Agroportal.ba
Agro vijesti

Stočari u Semberiji uzgojili 2.000 grla za izvoz

Nakon skoro dvomjesečne pauze nastavljen je otkup i izvoz tovnih junadi za Tursku. Samo u Semberiji za izvoz je spremno 2.000 grla, dok stočari iz RS tvrde da su oštećeni jer otkup obavljaju isključivo firme iz FBiH, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kažu, da ne mogu uticati na izbor izvoznika jer je pravo kupca da bira isporučioca, ali da je od dva otkupljivača jedan iz Srpske. Poručuju da su u toku i pregovori sa Turskom o slobodnoj trgovini.

Stočar Savo Bakajlić iz semberskog sela Čađavica kaže da je predao otkupljivaču, mesnoj industriji „Mujanović“ iz Sarajeva 50 bikova. Navodi da je zadovoljan uslovima otkupa i cijenom od 4,10 KM po kilogramu.

Svaki zastoj u otkupu ugrožava stočarsku proizvodnju. Šta da radimo sa grlima koja su prešla određenu kilažu. Ona praktično pojedu svu zaradu i mi nemamo nikakvu računicu. Siguran otkup i plasman nam mnogo znače. Imali smo situaciju da su firme, koje su izvozile manipulisale s tim mesom i nadamo se da se to više neće ponoviti. Sad je tender dobila firma „Mujanović“ i za sad ide dobro, kaže Bakajlić.

Međutim, Jovica Mijatović iz Zagona kaže za da je prekinuo tov junica zbog sumnji u mešetarenje i nesiguran otkup.

Ako bi osim jednog otkupljivača, bilo više njih, mogli bi da imamo tržišnu utakmicu. Ovako se svodi na jednu firmu i prvo se podmire veliki proizvođači, odnosno oni prodaju svoje viškove pa tek onda mi dolazimo na red, kaže Mijatović.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača ističu da bi Srpska trebalo da ima izvoznika mesa u Tursku, i pored toga što je prijedorski „Impro“ počeo sa otkupom mesa.

Pročitajte još...   Cijena meda iz uvoza poziva na oprez

Predsjednik Saveza Stojan Marinković kaže da se mora sačekati jedan izvesni period da se vidi kolike će količine stoke prijedorska firma preuzeti. On navodi da je najbitnije da se ustanovi da li odgovara cijena i da li će isplata poljoprivrednim proizvođačima farmerima biti u skladu sa dogovorima. Navodi da je apsurdno da se u RS proizvodi samo 30 odsto junećeg mesa od ukupnih potreba BiH.

Izvozi se najkvalitetnije meso, a uvozi ono sumnjivog kvaliteta koje koristi naše stanovništvo, poručuje on.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da Srpska ima najviše koristi od izvoza mesa u Tursku, jer je u prethodne dvije godine 65 odsto živih grla otkupljeno iz RS. Navode da Ministarstvo ne može uticati na izbor izvoznika, jer je pravo kupca da izabere ko će mu isporučivati meso. Od sadašnja dva isporučioca jedan je iz RS, a to je kompanija „Impro“ koja ima dozvolu za izvoz 2.000 tona goveđeg mesa.

Pročitajte još...   Mrkva teža od kilogram

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže da bi trebalo omogućiti da svako može da nađe partnera u Turskoj, a ne da bude jedan otkupljivač mesa.

Tako bi se rješio ovaj problem koji proizvođači smatraju ključnim, rekao je Vasić. Naime, ove godine dogovoren je izvoz 10.000 tona junećeg mesa za Tursku, a u toku su pregovori o slobodnoj trgovini.

Podrška proizvođačima

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske je u više navrata od nadležnih institucija BiH tražilo da preduzmu mjere radi zaštite domaće proizvodnje. Podržali su i zahtjeve Saveza udruženja poljoprivrednika da im se obezbijedi izvoz u Tursku, a ne da taj posao radi samo jedan, ili dva izvoznika iz FBiH.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)