Izazovi poljoprivredne proizvodnje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izazovi poljoprivredne proizvodnje

O izazovima poljoprivredne proizvodnje u 2018. godini raspravljano je u Bijeljini. Stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije govorili su o korišćenju sredstava iz fondova EU u poljoprivredi, uticaju određenih faktora na tov junadi i značaju pravilne primjene pesticida, piše RTRS.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Primjena novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji ključ je boljih prinosa, kvaliteta roda i bržeg razvoja gazdinstva. Upravo nove tehnologije primjenjuju i semberski poljoprivrednici.

Usjeve uvijek prihranjujem, pa iako nemam puno zemlje ostvarujem dobre prinose, kaže poljoprivrednik Blago Dragić iz Gornjeg Kojčinovca.

Profesor emeritus Grigorije Trifunović smatra da je budućnost u tovu junadi, ali je potrebno da povećamo proizvodnju kako bi bili konkurentni i zanimljivi velikim tržištima poput Zapadne Evrope, Kine, Rusije i Amerike.

Mi smo zanimljivi tim tržištima upravo zato što naše zemljište nije inficirano, nije zagađeno, jer smo mi kasnili u razvoju u odnosu na zapadnu Evropu i Ameriku.  EU od nas traži 30.000 tona mesa da im isporučimo, a mi imamo svega 300-400 tona, pojašnjava Trifunović.

Istaknuto je da smo još daleko od korišćenja stotina miliona evra, koliko se nalazi u fondovima EU, i da je potrebno izgraditi institucije i usvojiti određene zakone kako bi u dogledno vrijeme veliki novac bio na raspolaganju domaćim poljoprivrednicima.

Srbija je dobila 185 miliona evra do 2020. godine, ali to je sedmogodišnji period, a nismo povukli nijedan evro. O tome se radi. Morate da čekate tri godine, oni su nama dali neki popust, ali u BiH to zavisi od vašeg pregovaračkog tima koji mora to da obezbijedi. Ono što je takođe važno je da vi sami morate dio sredstava da obezbijedite, kaže profesor Zoran Rajić.

Bilo je riječi i o pravilnoj primjeni agrotehničkih mjera u ratarstvu i njihovom značaju na povećanju prinosa i smanjivanju troškova proizvodnje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)