Osiguranje – stvarna potreba o kojoj ne razmišljamo na vrijeme! | Agroportal.ba
Agro intervjuAgro vijesti

Osiguranje – stvarna potreba o kojoj ne razmišljamo na vrijeme!

Bliži nam se proljetna sjetva, pripremaju se mašine, pripremaju se sjemena, pripremaju se zemljišta, planiraju se sredstva, prinosi, podsticaji, profit… i gleda se u nebo i pita se „da li će biti dobra godina“? Poznat scenario koji se kod velikog broja poljoprivrednika ponavlja iz godine u godinu.

Prošla godina je bila, po riječima poljoprivrednika, jedna od težih. Velike suše su upolovile prinose te su sanacije štete gotovo nemoguće, veliki broj poljoprivrednika je izgubio vrijeme, novac te na kraju volju za ponovnom sjetvom. Ipak veliki broj prozvođača ne i dalje ne razmišlja o osiguranju svojih usjeva.

Svijest o osiguranju u poljoprivredi je dosta niska, za neke na žalost, potpuno nepoznata mogućnost. Iako entitetska ministarstva poljoprivrede, kao i Vlada Brčko distrikta daju do 70% podsticaja na osiguranje, broj osiguranika je i dalje znatno mali.

Činjenica jeste da se u 2017. Godini, broj osiguranika utrostručio ali je i dalje veliki broj poljoprivrednika “okrenut ka nebu”.

Kako bi smo pokušali podići svijest poljoprivrednika, razgovarali smo sa Miladinom Miloševićem, Ovlašćenim preuzimačem imovinskih rizika, predstavnikom Brčko gas osiguranja d.d., koje već 20 godina uspješno posluje na teritoriji cijele BIH.

Gospodine Milošević, šta je to na šta poljoprivrednici trebaju da obrate posebnu pažnju prilikom odabira osiguranja?

Pročitajte još...   Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru

Prilikom odabira osiguravajućeg društva, potencijalni klijenti ne treba da uzimaju u obzir cijenu kao jedini faktor za odlučivanje, nego na ukupnu vrijednost koju dobijaju kupovinom polise osiguranja. Brčko gas osiguranje d.d. može sa sigurnošću da tvrdi da ima optimalan odnos cijene i kvaliteta na tržištu BiH, te sa zdovoljstvom možemo reći da osiguravamo nekoliko stotina hektara različitih kultura (šljive, kukuruz, pšenica, duvan, jabuke itd.) širom BiH i da se broj zadovoljnih korisnika iz godine u godinu povećava.

Šta se sve može osigurati i od kojih rizika?

Osiguranjem se mogu osigurati sve voćarske, ratarske i povrtarske kulture koje se uzgajaju na našim prostorima. Osnovni paket uključuje sljedeće rizike: požar, grad i grom. Dopunski se može ugovoriti osiguranje od rizika proljećnog mraza, oluje, poplave, gubitka sjemenskog kvaliteta itd.

Od čega zavisi premija osiguranja?

Premija osiguranja koju poljoprivrednici treba da plate zavisi od nekoliko faktora, a to su: kultura koja se osigurava, područje na kome se nalaze usjevi/plodovi, širina pokrića (da li se samo osigurava gubitak kvantiteta ili se uključuje i gubitak kvaliteta) kao i rizici koje se žele uključiti u osiguranje.

Na koji način se vrši obračun štete?

Pročitajte još...   Poljoprivrednicima u RS dostupne dodatne količine regresiranog goriva

Obračun štete vrši kvalifikovano osoblje osiguravača nakon što se desi osigurani slučaj. Pretežno, uzimaju se uzorci duž dijagonale parcele na kojoj se nalaze osigurani usjevi/plodovi i u skladu sa oštećenjima na tim uzorcima dolazi se do procjene štete. U slučaju da se berba/žetva mora završiti prije izlaska procjenitelja, osiguranik je dužan ostaviti uzorke na parceli kako bi se naknadno izvršila procjena.

Šta ako se desi da rod bude manji (zbog prirodnih okolnosti) od onoga koji je ugovoren na polisi osiguranja?

Ukoliko se to desi, osiguranik može podnijeti zahtjev osiguravaču da se smanji suma osiguranja a samim time i premija osiguranja. Zahtjev se može podnijeti do početka žetve odnosno berbe.

Da li poljoprivrednici ugovaraju ovu vrstu osiguranja?

U zadnje vrijeme, da. Zbog sve većeg broja štetnih događaja i povećanja ulaganja u poljoprivredi, poljoprivrednici se odlučuju za ovu vrstu osiguranja. Pored toga, resorna ministarstva subvencionišu osiguranje plodova/usjeva tako da se interes povećava u zadnjih nekoliko godina.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ukoliko imate potrebu za osiguranjem ili dodatna pitanja o osiguranju, slobodno kontaktirajte Brčko gas osiguranje na telefon: 049/220-000, ili posjetite njihovu web stranicu www.brckogasosiguranje.com

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Košarac: Poljoprivredni popis u septembru 2023. godine

Agro vijesti

Od 1. marta počinju pripreme za proizvodnju u "Žitoprometu"