Proizvodnja duvana opada i pored rekordnog otkupa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvodnja duvana opada i pored rekordnog otkupa

Mada je bijeljinski “Duvan” ove godine otkupio rekordnih 780 tona suvog duvana, proizvodnja u Semberiji opada, rtrs.

Odustaju od proizvodnje

Zbog sve manje zarade, mnogi odustaju od sadnje. Cijene reprometerijala rastu, dok je cijena suvog lista decenijama ista. Otkupljivači ne mogu da ponude veće cijene, jer nisu konkurentni na tržištu.

Duvan se u Semberiji sadi na lošijem zemljištu bez mogućnosti navodnjavanja, a i ulaganja u sušare i opremu su velika, pa poljoprivrednici odustaju od ove proizvodnje.

Njihov broj se smanjio sa 100 na 80. U preduzeću “Duvan AD” proširili su saradnju i na Posavinu gdje imaju 40 proizvođača. Zahvaljujući tome i relativno dobrim prinosima ove godine otkupili su čak 780 tona, ali prodaja teško ide, pa je u magacinima i sav prošlogodišnji duvan.

Sa pojavom multinacionalnih kompanija koje su zatvorile fabriku duvana u Banjaluci, mi smo ostali bez domaćeg tržišta. Pokušavamo preko nekih trgovaca da prodamo, jer je manjak duvana na tržištu u Evropi. Istakao je Čedo Gotovčević, direktor Duvana AD Bijeljina.

65 pfeninga podsticaja

Organizatori proizvodnje otkupili su duvan po prosječnoj cijeni od 3,20 KM. Proizvođači bi trebalo da dobiju i 50 pfeninga podsticaja Vlade Srpske i 15 pfeninga od Grada Bijeljina. Bilo je prijedloga i da se iz akciza na duvan izdvoji dio za podsticanje primarne proizvodnje.

Za proizvodnju duvana potrebne su posebne mašine, sušare, koje se koriste za sušenje duvana, tako da proizvođači imaju i velike troškove.  Zato su svi podsticaji dobrodošli. Kaže Slavica Marković, direktorka Regionalne privredne komore Bijeljina.

Da bi sadnja duvana bila profitabilna poizvođači bi trebalo da naplate pet maraka po kilogramu, što im je sada nedostižno. Utješno je jedino što preduzeće Duvan AD kreditira zasnivanje nove proizvodnje, pa će, zaduživši se, krenuti i u sljedeću sezonu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira

Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH