195 miliona KM za sela | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

195 miliona KM za sela

S ciljem poboljšavanja uslova života na selu, razvoja poljoprivrede i zaštite od poplava na području Srpske u posljednje četiri godine završena su tri projekta. Trenutno se realizuje njih sedam, a vrijednost tih ulaganja premašuje 195 miliona maraka.

Realizovani projekti

U Ministarstvu, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su u periodu od 2014. do 2018. godine realizovali projekte za poljoprivredu i ruralni razvoj, za razvoj sistema za uzgoj goveda, te projekat poboljšanja uslova života na selu, za koje je izdvojeno 28,3 miliona KM.

U toku je sprovođenje sedam projekata. U oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva, oporavka i zaštite od poplava, čija se vrijednost procjenjuje na 166,9 miliona KM. Do sada je uloženo 83,9 miliona. Pet projekata se realizuje sredstvima Svjetske banke, a dva putem međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede.

U pripremi i projekat razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede, vrijedan 21 milion KM.

Pročitajte još...   "Agreks" gradi kompleks za proizvodnju konzumnih jaja

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu Stefan Mitrović  rekao je da su pomenutim ulaganjima ostvareni značajni rezultati u oblasti poljoprivrede.

Sistemi za navodnjavanje su izgrađeni na 2.170 hektara, a novac je utrošen i za gradnju i obnovu 270 kilometara lokalnih puteva, te 47 mostova i 39 vodovoda. Sanirana su i 23 klizišta, kao i 12 javnih objekata.

Unaprijeđen je i sistem obilježavanja životinja, te sistem nadzora i praćenja pojava zaraznih bolesti kao što je bruceloza i druge.

Pročitajte još...   Dodatna sredstva za razvoj ruralne konkurentnosti FBiH

On je dodao da su unaprijeđeni ljudski resursi u okviru Ministarstva poljoprivrede i Agencije za agrarna plaćanja.

Projekat hitnog oporavka

Projekat hitnog oporavka od poplava je najvredniji i za njegovu realizaciju biće utrošeno 68,4 miliona maraka. Projekat odbrane od poplava rijeke Drine u vrijednosti od 22,7 miliona se smatra najvažnijim. Riječ je o gradnji nasipa dugog 33 kilometra, a prva faza će obuhvatiti područje Janje koje je najugroženija teritorija u Semberiji.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?