195 miliona KM za sela | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

195 miliona KM za sela

S ciljem poboljšavanja uslova života na selu, razvoja poljoprivrede i zaštite od poplava na području Srpske u posljednje četiri godine završena su tri projekta. Trenutno se realizuje njih sedam, a vrijednost tih ulaganja premašuje 195 miliona maraka.

Realizovani projekti

U Ministarstvu, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su u periodu od 2014. do 2018. godine realizovali projekte za poljoprivredu i ruralni razvoj, za razvoj sistema za uzgoj goveda, te projekat poboljšanja uslova života na selu, za koje je izdvojeno 28,3 miliona KM.

U toku je sprovođenje sedam projekata. U oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva, oporavka i zaštite od poplava, čija se vrijednost procjenjuje na 166,9 miliona KM. Do sada je uloženo 83,9 miliona. Pet projekata se realizuje sredstvima Svjetske banke, a dva putem međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede.

U pripremi i projekat razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede, vrijedan 21 milion KM.

Pročitajte još...   Stočna pijaca u Bijeljini obustavila rad

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu Stefan Mitrović  rekao je da su pomenutim ulaganjima ostvareni značajni rezultati u oblasti poljoprivrede.

Sistemi za navodnjavanje su izgrađeni na 2.170 hektara, a novac je utrošen i za gradnju i obnovu 270 kilometara lokalnih puteva, te 47 mostova i 39 vodovoda. Sanirana su i 23 klizišta, kao i 12 javnih objekata.

Unaprijeđen je i sistem obilježavanja životinja, te sistem nadzora i praćenja pojava zaraznih bolesti kao što je bruceloza i druge.

Pročitajte još...   Isplaćeno 10.004.301 KM za podsticaje!

On je dodao da su unaprijeđeni ljudski resursi u okviru Ministarstva poljoprivrede i Agencije za agrarna plaćanja.

Projekat hitnog oporavka

Projekat hitnog oporavka od poplava je najvredniji i za njegovu realizaciju biće utrošeno 68,4 miliona maraka. Projekat odbrane od poplava rijeke Drine u vrijednosti od 22,7 miliona se smatra najvažnijim. Riječ je o gradnji nasipa dugog 33 kilometra, a prva faza će obuhvatiti područje Janje koje je najugroženija teritorija u Semberiji.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko