Proizvodnja industrijske konoplje (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvodnja industrijske konoplje (VIDEO)

Novim Pravilnikom resornog ministarstva stvoreni su povoljni uslovi da poljoprivrednici prionu na posao i krenu u proizvodnju industrijske konoplje. Zainteresovanih ima, pa će ove godine na parcelama od Banjaluke do Bijeljine biti zasnovana pionirska proizvodnja. Koja sve pravila treba ispuniti kako bi se ušlo u ovaj posao? 

industrijske konoplje

Namjera nam je da vratimo tradiciju uzgoja industrijske konoplje u Semberiju. Ovdje je nekada decenijama unazad, uzgajana i prerađivana, korištena je u građevinarstvu, pojašnjava Simo Laketić. Koji će po prvi put ove godine industrijsku konoplju zasijati na svom imanju na 1,8 hektara oranice- za građevinske i medicinske svrhe. Ovaj pionirski posao, odmijeniće onaj tradicionalni u uzgoju žitarica. Koje je kažu u Semberiji, postalo sve nerentabilnije proizvoditi.

Novim Pravilnikom resornog ministarstva postupak od nabavke sjemena do uzgoja je pojednostavljen. Od kako je Pravilnik stupio na snagu zaprimljeno je do sada 18 zahtjeva. Te je izdato 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje.

Pročitajte još...   Evropska komisija odobrila upotrebu GMO kukuruza za prehranu stoke
Uslovi

Da bi dobili odobrenje, osim dokaza da nisu osuđivani za zloupotrebu opojnih droga, proizvođači moraju da budu upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava. Te moraju zasijati minimalno jedan hektar.

Kontrolu i nadzor kompletnog procesa proizvodnje vršiće Republička uprava za inspekcijske poslove i MUP.

Čim je Pravilnik izašao aplicirali smo za dozvolu za uzgoj i dobili smo je, priča Simo Laketić i pojašnjava da je u toku procedura dobijanja dozvole za posrednika uvoznika sjemena kako bi otpočela i sjetva koju treba obaviti u aprilu ili maju, dok je septembar predodređen za žetvu.

Sjetva na čekanju

Česte padavine pomjerile su ove godine i rokove sjetve, pa su inače svi poslovi u atarima na čekanju. A posao uzgoja industrijske konoplje je odgovoran i veoma zahtjevan, krenuvši od pripreme zemljišta. Obavezan je međuredni razmak od dva metra kako bi se biljke sačuvale od bolesti i insekata, a bez hemijske zaštite. Sasvim je izvijesno da u svemu ljudski rad igra najznačajniju ulogu.

Pročitajte još...   Semberski poljoprivrednici očekuju dobre prinose

Na samom početku sasvim novog posla u poljoprivredi ne treba u prvi mah računari na finansijski efekat.

Unazad dvije godine interesovanja za ovu proizvodnju ima u Srpskoj kažu u ministarstvu. Međutim, pandemija je prošle godine zainteresovane uzgajivače spriječila da nabave sjeme. Tako da u 2020.-oj nije došlo do podizanja zasada.

Ako proizvodnja zaživi, moglo bi se razmatrati i o posebnoj podsticajnoj podršci.

Kontrolisana proizvodnja

U Evropi je industrijska konoplja skinuta s liste biljaka iz kojih se može dobiti droga. Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima. Te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje, a ona nije dozvoljena licima koja su osuđivana zbog zloupotrebe droge.

Izvor: NTV Arena

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji